Rasprava o položaju manjina

Rasim Ljajić je energično odbio insinuacije da vlada svesno i namerno krši ljudska prava u SCG.

Izvor: B92, Beta

Petak, 14.10.2005.

08:54

Default images

Posle objavljivanja Rezolucije u Evropskom parlamentu u kojoj se navodi da postoje učestala kršenja ljudskih prava u Vojvodini, o toj temi juče se opet raspravljalo u Briselu. Upozoreno je i da će Evropska unija morati da preispita finasijsku pomoć Srbiji i Crnoj Gori ako prava manjina ne budu poštovana.

Ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić je u Briselu rekao da je iznenađen oštrinom izlaganja političkih predstavnika Mađara i Hrvata iz Vojvodine koji su izneli najteže optužbe. Ljajić je ocenio da takve oštre poruke mogu da idu na ruku jedino nacionalistima u većinskom narodu i nacionalistima medju manjinama.

Ljajić je energično odbio insinuacije da vlada svesno i namerno krši ljudska prava u SCG: "Nikada ne bih bio ministar kao pripadnik manjine u vladi koja na bilo koji način krši ljudska i manjinska prava. To bi za mene bilo apsolutno neprihvatljivo. Ni jednog dana ne bih sedeo u ministarskoj fotelji, a da država koju predstavljam krši ili redukuje prava manjina".Sa druge strane, izaslanik predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Stefan Lene kaže da će Vojvodina nužnim načinom ostati u središtu interesovanja: "Pitanje nacionalne i teritorijalne organizacije Srbije jedno je od velikih otvorenih pitanja, tako da će pitanje autonomije Vojvodine biti u središtu interesovanja, naročito ako dođe do razlaza sa Crnom Gorom".

Autonomija za Mađare na severu Vojvodine?

Politički analitičar Miroslav Samardžić rekao je da u Beogradu i Subotici odavno postoji ideja da se Mađarima da etnička autonomija na severu Vojvodine, kako bi odustali od zalaganja za autonomiju cele pokrajine.

On je za današnji novosadski Građanski list rekao da se takva ideja spominje i u jednom dokumentu, koji je 1992. sačinio tada opozicioni Depos, a taj dokument su, između ostalih, sastavljali i sadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica i njegovi današnji savetnici. Samardžića zabrinjavaju akcije Mađarske povodom internacionalizacije problema manjina u Vojvodini: "Kada se sve sabere, može se dogoditi da se u Vojvodini pogoršaju etnički odnosi i da Vojvodina bude središte nove krize na Balkanu. Ovaj put za to neće biti kriv Milošević".

Šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji takođe nije isključio mogućnost dogovora srpskih i mađarskih nacionalista, na uštrb autonomije Vojvodine.
"U slučaju da Srbija ostane bez Kosova, srpski i mađarski nacionalisti mogli bi se dogovoriti i napraviti neku vrstu etničke podele Vojvodine. To bi zadovoljilo zvanični Beograd, jer bi sa dnevnog reda zauvek skinuo pitanje vraćanja autonomije celoj Vojvodini", kazao je Domonji.

On je ocenio da bi u tom slučaju došlo do "etničkih migracija bez krvi", odnosno do preseljenja mađarskog stanovništva u osam opština na severu Vojvodine, gde su Mađari u većini i istovremeno preseljenja srpskog stanovništva iz tih opština u druge delove Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: