Protest taksista kao podrška vladi

Beogradski taksisti izašli su na ulice kako bi podržali vladin zakon, kojim se predviđa ograničenje broja taksi vozila.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2005.

16:52

Default images

Koliko taksi vozila će biti na raspolaganju građanima, ubuduće bi trebalo da određuje lokalna vlast, ukoliko se usvoji vladin predlog u skupštini. Najava radikalskih poslanika da će glasati protiv, jer se time krši ustavno pravo građana da se bave poslom kojim žele, podstakla je taksiste da blokiraju sedište te stranke u Zemunu.

Čak i ako taksisti ne nađu zajednički jezik sa radikalima i ukoliko poslanici te stranke ne podrže vladin predlog, te izmene zakona o prevozu u drumskom saobraćaju mogle bi da budu usvojene. Ministar Velimir Ilić je objasnio da Vlada ne krši ustavno pravo na izbor posla građana, jer ne ograničava broj taksista već broj vozila. "Taksisti se moraju organizovati na drugačiji način, kao što je to u svetu da jedno taksi vozilo može da vozi tri, četiri čoveka, u više smena".

On je rekao da je predlog potekao od opozicije, iz gradova gde su na vlasti gradonačelnici koji traže decentralizaciju vlasti, jer u tim gradovima ima više taksista nego regularno registrovanih taksi mesta za vozila, pa je nastao totalni haos i anarhija u taksi prevozu.

"Zamislite kada bi svaki vozač imao svoj lični autobus, i dolazio da traži liniju i želeo da vozi određene relacije do Beograda. Nastao bi totalni haos. Autobuska stanica ne bi mogla da ih primi. Postoje optimalni kapaciteti prijema vozila i onda se po tome obavlja raspodela", rekao je Ilić.On je rekao i da se veliki broj onih koji napuštaju biro za zapošljavanje registruju kao taksi prevoznici, tako da je najavljeno oko 20.000 novih eventualnih taksi prevoznika, što je počelo da izaziva totalni kolaps i gradske vlasti su tražile da se to reguliše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: