Piramida u Bosni i Hercegovini?

Istraživači u BiH tvrde da su našli dokaz o postojanju naprednih civilizacija na tom području pre više desetina hiljada godina.

Izvor: APTN

Četvrtak, 27.10.2005.

08:17

Default images

Prema tvrdnjama Semira Osmanagića, pod planinom Visočica u centralnoj Bosni nalazi se jedna ogromna, ručno pravljena, piramida. Geološka i arheološka istraživanja potvrdila su da su drevne civilizacije sagradile dve piramide nedaleko od mesta Visoko u centralnoj Bosni, piramidu Sunca i piramidu Meseca, tvrde istraživači.

Brda koja se tu nalaze zaista podsećaju na piramide zasečenih vrhova, čije strane pokazuju strane sveta, slične onim nađenim u Latinskoj Americi. "Radi se o piramidi ogromnih dimenzija, a dosadašnji geološki podaci nam govore da je stara između 10.000 i 20.000 godina. Rekao bih da će taj pronalazak izmeniti poznatu istoriju Evrope", kaže Osmanagić.

Istraživači su kopali 18 metara u dubinu kako bi našli dokaz o postojanju drevnih lavirinata i drugih objekata, koji nagoveštavaju da je na tom mestu nekada bilo naselje. "Vidimo i prve rezultate i prve dokaze. Govorimo o dimenzijama 40 puta 120 metara. Očigledno je ručno pravljena. Međutim, prema bosanskoj istoriji, takve konstrukcije ne mogu se naći u poslednjih 800, 500 ili 2.000 godina. Ovde se očigledno radi o nekoj civilizaciji koja je na tom području postojala pre više hiljada godina", kaže on. 

Grupa naučnika sada pokušava da nađe drevne stepenice koje će ih, kako veruju, odvesti do ulaza u piramidu. Planirano je i radarsko i satelitsko snimanje oblasti radi dolaženja do konkretnijih i pouzdanijih podataka o strukturi drevne piramide.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: