Vladan Batić pušten na slobodu

Posle saslušanja kod istražnog sudije, lider DHSS-a Vladan Batić je pušten na slobodu, a postupak protiv njega je obustavljen.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2005.

08:57

Default images

"Posle saslušanja kod istražnog sudije, Vladan Batić je pušten na slobodu, s obzirom na to da nije bilo osnove za dalje zadržavanje, premda nije bilo osnove ni za zadržavanje. Protiv njega nije podnet zahtev za sprovođenje istrage, ni za bilo koje drugo krivično delo, tako da je postupak prema njemu obustavljen", kaže za B92 njegov advokat Ante Bošković.

Istražni sudija Trećeg opštinskog suda Dušanka Jovanović-Šušnjar, koja je saslušala Batića, izjavila je da je tužilac smatrao da nema osnovane sumnje da je bivši ministar pravde izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Ona je navela da je protiv bivšeg načelnika Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Dragana Vulića i bivšeg direktora kruševačkog zatvora Zvonka Paunovića podnet zahtev za sprovodjenje istrage. Paunović je pušten da se brani sa slobode, dok je Vuliću određen pritvor do 30 dana.

Šta je sve prethodilo puštanju Batića

Ranije tokom dana, specijalni tužilac za organizovani kriminal Slobodan Radovanović je rekao da Batićevo hapšenje nije politički progon, dok tim za odbranu bivšeg ministra pravde tvrdi suprotno, pošto je lider DHSS-a “nagazio najosetljiviju aferu u zemlji - Nacionalnu štedionicu”. Slučaj će preuzeti nadležni Opštinski sud, iako je on tražio proveru događaja od pre dve godine kada je član kruševačke grupe Nenad Jovanović zvani "mali Bidža" pušten iz zatvora. 

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić je kazao da su protiv Vladana Batića, kao i protiv bivšeg direktora Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Dragana Vulića i bivšeg direktora zatvora u Kruševcu Zvonka Paunovića podnete krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja.

Istraga u vezi sa puštanjem iz zatvora jednog člana kriminalne Jotkine grupe 2003. je u toku, a za sada su pritvoreni Batić, Vulić i Paunović, kaže ministar policije: “Četrdesetosam sati gospodinu Vladanu Batiću ističu danas u 23.30 i verovatno ćemo pre toga znati da li će biti pušten na slobodu, da li će biti produžen pritvor i u vezi sa tim da li će biti u daljem postupku … istraga je postupak u kojem treba sve da se istraži, ja sada ne mogu da vam garanutjem da istraga neće utvrditi određene činjenice koje će rezultirati novim lišavanjima slobode”.

Ipak politički akt

Direktor Instituta za kriminološka istraživanja Dobrivoje Radovanović za B92 ocenjuje da je hapšenje bivšeg ministra pravde ipak politički akt:

"Od momenta za koji se Batić okrivljuje, odnosno od puštanja na slobodu za koje se on sumnjiči, prošle su dve i po godine i prosto je neverovatno da organi gonjenja, odnosno policija i tužilaštvo, do sada nisu znali da se to desilo. Verovatno su do sada to tolerisali, a onda je došao momenat kada više to ne žele da tolerišu. Osim toga, da je reč pre svega o političkom potezu  govori i činjenica da su ljudi prvo uhapšeni, pa se tek potom skupljaju dokazi da su nešto učinili", kaže on.

Tadićev kabinet bez informacija

U međuvremenu je kabinet predsednika Srbije saopštio da predsednik do sada od bezbednosnih agencija nije dobio informaciju koja bi ukazivala na neko nezakonito postupanje bilo kog zaposlenog ili postavljenog lica u generalnom sekretarijatu predsednika Republike. Kabinet se oglasio dan pošto je bivši šef vladinog Biroa za komunikacije Vladimir Beba Popović izjavio da u kabinetu Borisa Tadića postoji osoba koja je umešana u korupciju sa vođom kruševačkog kriminalnog klana Zoranom Jovićem.

Korać: Vlast u krizi zbog korupcije

Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać ocenio je da je hapšenje Batića pokušaj zastrašivanja svih kritičara vlasti. "Vlast je u krizi i potresa je korupcija, a umesto da se time bave, oni su uhapsili čoveka koji je pokrenuo pitanje prodaje Nacionalne štedionice, a njegovim uhapšenjem pokušavaju to da sakriju", rekao je Korać gostujući u emisiji Poligraf na TV B92. "Gospodin Batić je kritičar režima, vrlo oštar kritičar režima. Čak i veoma demokratske zemlje, one u kojima se veruje u nezavisnost sudstva i profesionalnu policiju, bi se duboko zamislile kakav predmet treba da imaju u rukama da bi sa ovakvom lakoćom uhapsili ili pritvorili glavnog kritičara režima".

Odbor za odbranu Batića

Potpredsednik Demohrišćanske stranke Srbije Milan St. Protić saopštio je da je osnovan Odbor za odbranu i oslobođenje predsednika te partije Vladana Batića, koji će biti sastavljen od tri tima - političkog, pravničkog i tima za kontakte sa međunarodnom zajednicom.

U političkom timu su Protić i dvoje lidera Narodnog pokreta 5. oktobar, Vesna Pešić i Nenad Čanak, u pravničkom Ante Bošković, Biljana Kovačević Vučo, Srđan Sikimić, Predrag Stojanović, Milan Đukić i Predrag Savić, a u timu za međunarodne kontakte Vesna Pešić, Žarko Korać, Sonja Biserko i Protić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: