EU: Spisak uslova za Tursku

Premijer Turske je izjavio da Evropska unija mora da dokaže da nije klub katoličkih država.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2005.

12:10

Default images

Redžep Tajip Erdogan je reagovao na jučerašnju rezoluciju Evropskog parlamenta, kojom se podržava početak pristupnih pregovora Turske i EU, a koja pregovore Turske uslovljava priznanjem Kipra i priznanjem da je nad jermenskim narodom od 1915. do 1923. izvršen genocid.

Turska je odbila rezoluciju, a Erdogan je dodao da će, ako EU primi Tursku, to biti otvaranje puta i mosta među civilizacijama, odnosno most EU ka muslimanskom svetu, koji broji 1,5 milijardi ljudi, javlja slovenačka novinska agencija STA.

Urkos podrssci, evropski poslanici su u rezoluciji naveli i da pregovori mogu biti prekinuti ako Turska ne ispuni postavljene uslove, među kojima su i nastavljanje procesa unutrašnje transformacije i prelazak na punu demokratiju i poštovanje ljudskih prava.

EU će danas u Briselu, na zasedanju Odbora stalnih predstavnika država-članica, pokušati da postigne dogovor o početku pregovora s Turskom, za šta je potrebna saglasnost svih država EU. Tome se protivi Austrija, koja zahteva da u tom dokumentu izričito bude pomenuta i mogućnost da Turska dobije alternativno članstvo, tj. status privilegovanog, ane ne punopravnog partnera. Turska je tu mogućnost odbila, a li Beč na tome insistira, javlja STA, jer tvrdi da ulazak najveće muslimanske zemlje u EU nema podršku državljana EU.

Iako austrijske diplomate to negiraju, u diplomatskim krugovima vlada ubeđenje da Austrija početak pregovora s Turskom povezuje s početkom pregovora s Hrvatskom, saznaje STA. Kancelar Austrije Volfgang Šisel je za Fajnenšel tajms izjavio da je u interesu Evrope da odložene pregovore s Hrvatskom počne odmah jer ako se veruje Turskoj da će napredovati, onda se mora verovati i Hrvatskoj. Šisel je rekao i da su standardi EU u tom slučaju dvostruki i dodao da nije pošteno Hrvatsku ostaviti u čekaonici. "Tu logiku ne razumem", kaže Šisel.

STA navodi da će se EU danas dotaći i pitanja Hrvatske, iako ne treba očekivati bilo kakvu odluku jer se čeka nova ocena saradnje Hrvatske s Haškim tribunalom, koju glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte treba da predstavi u petak, za B92 javlja Jelica Greganović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: