Usvojen novi Krivični zakonik

Skupština Srbije usvojila je Krivični zakonik kojim su na jednom mestu obuhvaćena sva krivična dela, uključujući 30 novih.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.09.2005.

14:40

Default images

Među novima su i komandna odgovornost za ratne zločine, genocid, terorizam i korupcija. Za novi Krivični zakonik, kojim se zaokružuje krivičnopravna materija i usklađuje sa evropskim i međunarodnim standardima i konvencijama, glasao je 201 poslanik vladajuće većine i Srpske radikalne stranke, dok poslanici Demokratske stranke nisu glasali.

Među novim krivičnim delima koja su obuhvaćena novim zakonom su dela vezana za pranje novca, zloupotrebe platnih kartica, kompjuterski kriminal i autorska prava, kao i različita dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava, uključujući i genocid.

Krivičnim zakonikom su takođe precizno definisana krivična dela iz domena organizovanog kriminala i komandne odgovornosti za ratne zločine, što je navedeno kao posebni vid krivične odgovornosti.

Najznačajnija novina je uvođenje kategorije "dugotrajnog zatvora" u trajanju od 30 do 40 godina, umesto dosadašnjeg rešenja da se za najteža krivična dela izriče kazna od 20, odnosno 40 godina.

Uprkos apelu nekih međunarodnih organizacija i institucija da se kleveta i uvreda potpuno dekriminalizuju, utvrđeno je da će za krivična dela uvrede i klevete biti izricana samo novčana, a ne zatvorska kazna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: