Tadić razgovarao s papom

Predsednik Srbije Boris Tadić je posle susreta s Benediktom XVI u Vatikanu rekao kako se nada da će do posete pape SCG doći što pre.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2005.

08:49

Default images

Posle razgovora u papskom domu, Tadić je rekao da se nada da će Benedikt XVI u Srbiju doći što pre, odnosno čim budu ispunjeni svi uslovi. Tadić je rekao da svi zajedno rade na ispunjavanju svih uslova i napomenuo da za papinu posetu moraju da se obave razgovori i na verskom i na državnom nivou.

"Ti razgovori su započeti i ja sam veoma zadovoljan", rekao je Tadić. Predsednik Srbije je rekao i da je zadovoljan načinom na koji Sveta stolica razume probleme sa kojim se danas suočava Srbija. Poglavar Rimokatoličke crkve i predsednik Srbije razgovarali su i o problemu Kosova gde je, kako je Tadić naveo, bilo reči i o tome da buduće rešenje kosovskog problema mora da omogući svim etničkim grupama i svim narodima da opstanu na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije je Benediktu XVI preneo bratske pozdrave patrijarha Pavla koji su, kako je saopšteno, prihvaćeni sa najvećem radošću i uzvraćeni patrijarhu. Predsednik Tadić papi je poklonio knjigu o Kosovu "Zemlja živih" na engleskom i srpskom jeziku.

"Šansa za državu"

Publicista Mirko Đorđević, ističući važnost Tadićeve posete Vatikanu, kaže da je to šansa za državu. "Za sada je najveća nepoznanica to šta kao Tadić nosi kao poruku, posle razgovora i konsultacija s patrijarhom Pavlom, odnosno da li nosi poziv papi. Razgovori će svakako biti značajni, dobićemo jasan stav prema vladiki Jovanu u Makedoniji, što je u svakom slučaju vrlo dobar znak. Naše veze s Vatikanom imaju dugu istoriju, od Nemanjića i vremena Maričke bitke, pa čak i s papama u Avinjonu, pa Tadićevu posetu treba pratiti s nadom da će otvoriti šansu Srbiji za približavanje Evropi", kaže Đorđević.

"Obostran interes"

Poseta Tadića centru katoličke crkve dolazi nepun mesec posle susreta predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića i pape Benedikta XVI. Publicista Milorad Tomanić ocenjuje da su ti bilateralni susreti od koristi i za Vatikan i za Beograd. "Srpskoj državi su izuzetno potrebni pomoć i lobiranje Vatikana i pape u ovim teškim uslovima, pa uopšte nije teško objasniti ponašanje ovdašnjih političara. Mislim da i Vatikan ima određen interes u celoj priči. Neki teoretičari smatraju da je SPC u celoj toj priči neka vrsta mosta do Ruske pravoslavne crkve, s kojom Vatikan i nema neke dobre odnose", kaže Tomanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: