Vladan Batić prebačen u CZ

Privedeni i bivši direktori Uprave za izvršenje zavodskih sankcija i zatvora u Kruševcu zbog sumnje za zloupotrebu službenog položaja

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2005.

08:28

Default images

Dragan Vulić i Zvonko Paunović osumnjičeni su da su, pored bivšeg ministra pravde Vladana Batića, učestvovali u nezakonitom puštanju na slobodu iz pritvora Nenada Jovanovića, zvanog Mali Bidža, uhapšenog 2003. godine za vreme akcije "Sablja" kao člana kruševačke kriminalne grupe.

Vladan Batić je popodne prebačen iz prostorija UBPOK-a u Centralni zatvor, gde će sačekati sutrašnje izvođenje pred istražnog sudiju. Prethodno je Batiću određen pritvor od 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za vreme obavljanja funkcije ministra pravde.

UBPOK je navodno došao do saznanja da je Batić, preko tadašnjeg direktora Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Dragana Vulića, naredio Upravniku zatvora u Kruševcu Zvonku Paunoviću da iz zatvora pusti Nenada Jovanovića, člana Jotkine grupe, B92 nije uspeo da proveri u direktnim kontaktima sa njima.

Osim toga, UBPOK je navodno saznao da je Batić preko tadašnjeg direktora Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Dragana Vulića naredio Upravniku zatvora u Kruševcu Zvonku Paunoviću da iz zatvora pusti Jovanovića.

Međutim, upravnik kruševačkog zatvora Zvonko Paunović, koji je i u vreme akcije Sablja obavljao tu funkciju, za B92, nije želeo da govori o tome koliko ima istine u tim navodima. Paunović je samo rekao da je odlučio da ništa ne govori o tome zbog sebe, kao i da ne želi da kaže da li je sa njim stupio u kontakt neko iz policije ili eventualno pozvao na informativni razgovor.

B92 nije uspeo da razgovara ni sa Draganom Vulićem, tadašnjim pomoćnikom ministra pravde za izvršenje zatvorskih sankcija, koji je u nekoliko navrata samo kratko rekao da je u velikoj gužvi i da nema vremena za razgovor.  

Advokat Vladana Batića, Ante Bošković izjavio je da im je tokom saslušanja pokazana beleška u kojoj se navodno pokazuje da je Batić preko Vulića rekao upravniku kruševačkog zatvora da oslobodi Nenada Jovanovića. Međutim, kako Bošković navodi, upravnika zatvora je još ranije zbog te beleške saslušavala kruševačka policija, ali postupak nije pokrenut: "Ovde se pominje kao datum izvršenja krivičnog dela 7. jun 2003. Po mojim saznanjima, sedmi jun je bila subota. Vladan Batić uopšte nije bio u ministarstvu. Kaže se da je obavljen razgovor sa upravnikom preko Dragana Vulića. Vladan Batić sa tim niti ima veze, niti zna bilo kakvog Jotku, niti tog upravnika poznaje".    

Funkcioner DHSS-a Milan St. Protić konferenciju za novinare, na kojoj su se mahom čule reakcije da je hapšenje Batića prventsveno političko, iskoristio je da bi zapretio onima koji su učestvovali u njegovom hapšenju.

Međutim, Vladimir Beba Popović je govorio da je pozadina slučaja potpuno drugačija: "To se radi iz razloga što je pre deset dana spektakularno najavljeno da će afera korupcije u pravosuđu potpuno očistiti naše društvo, što je svima nama kao građanima sa zdravom logikom jasno da korupciju nisu mogli da naprave Jotka, sudija Tatalović i tužilac Radovanović. Zašto nema više tih imena? Zato da se ne bi isprljalo ime i ugled predsednika Tadića i njegovog kabineta, pošto svi znate da u njegovom kabinetu postoji osoba koja je u to uključena, ali danas je u Srbiji hrabrost kada jedna dnevna novina u Srbiji napiše da je građanin X".

Stojković nema veze sa ovim

Ministar pravde Zoran Stojković izjavio je da nema veze sa hapšenjem Batića i da je o njegovom privođenju saznao jutros preko medija. Na opasku novinara da je listu Kurir izjavio da će ispitati tvrdnje da je Batić naložio puštanje iz zatvora jednog od članova kriminalne "Jotkine grupe" iz Kruševca, Stojković je rekao: "Kada je izašla ona informacija da je jedan od finansijera u inostranstvu, zatvor je meni dostavio izveštaj onda, ali ja nemam veze sa ovim. Nisam učestvovao ni u čemu pa ne znam. Ne dajem ja nalog da se slučaj ispita, koliko ja znam. Te poslove rade  nadležne službe, MUP i tužilaštvo".

"Batićevo ime u transkriptima"

Večernje novosti nezvanično saznaju da se ime Vladana Batića više puta tokom istrage o podmićivanju sudije Vrhovnog suda Srbije Ljubomira Vučkovića pojavilo vezano za člana Jotkine ekipe Nenada Jovanovića. List navodi da se Jovanović, koji je u bekstvu, pominje na nekoliko mesta u transkriptima prisluškivanih razgovora koji su obavljali Vučković i Zoran Jotić.

U policijskoj "beloj knjizi", studiji o organizovanim kriminalnim grupama u Srbiji, iz 2001, navedeno je da je Jovanović, bivši funkcioner Jugoslovenske levice i savezni poslanik, s Jotićem napravio firmu koja proizvodi vreće za cement i da su s jednim partnerom primoravali  direktore cementara da kupuju njihove vreće. Jovanović se u "beloj knjizi" vezuje isključivo za privredni kriminal. Navodi se da je bio u bliskim vezama sa šeficom JUL-a Mirom Marković i drugim ličnostima iz bivšeg državnog vrha i da je posedovao pozicije u svim državnim organima, piše list, javlja Beta.

SPO: Sloboda za Vladana Batića

Srpski pokret obnove zatražio je da bivši ministar pravde Vladan Batić odmah bude pušten iz pritvora i da se od optužbi, čija sadržina upućuje na političku odmazdu, brani sa slobode. "Tužilaštvo nema materijalne ili druge nesumnjive dokaze da je Batić, kao ministar pravde, usmeno pa još i preko posrednika naredio da jedan lokalni kriminalac prevremeno bude pušten iz pritvora", piše u saopštenju SPO-a.

"Pozdravite Vladana. Neka prekine štrajk glađu", napisao je rukom na kraju saopštenja SPO-a predsednik te stranke i ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković.

"Tolike desne i leve ruke Miloševićevog poretka smrti, pljačke i bezakonja, poput Milana Radonjića i Mihalja Kertesa, na slobodi su, a u zatvoru je ministar pravde u vladi koja je posle ubistva Đinđića, činila sve da pravdi privede jednu organizaciju ubica", piše u saopštenju.  "Batić se zajedno sa nama borio protiv njih. Mi se danas borimo za njegovu slobodu", piše u saopštenju SPO-a.

Reakcije u Skupštini Srbije potpuno oslikavaju postojeću situaciju u parlamentu – vlast tvrdi da u tome nema politike, dok opozicija tvrdi suprotno. Dragan Šormaz DSS: "To nema veze sa političkim hapšenjem, jer Vladan Batić bi morao da ima političku težinu da bi se to tako nazvalo". Tomislav Nikolić SRS: "Batić je čedo petog oktobra. Čudi me da su ga prijatelji hapsili. Liči mi da je kriminalac, a liči mi i da ga politički kažnjavaju".

O ovom slučaju oglasio se i bivši premijer Zoran Živković koji smatra da je hapšenje  Batića politička osveta, jer je on poslednjih nedelja bio glasan u kritikama aktuelne vlasti naročito u vezi sa Nacionalnom štedionicom i imao je puno primedbi na rad sadašnjeg ministratsva pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: