Zakon o službama bezbednosti SCG

Nacrt zakona o službama bezbednosti SCG, koji je izradilo Ministarstvo odbrane, ušao je u javnu raspravu.

Izvor: Beta

Sreda, 28.09.2005.

14:52

Default images

Najviša tužilaštva Srbije i Crne Gore biće novi element kontrole i nadzora službi bezbednosti SCG, predviđeno je nacrtom, a načelnik službe za pravne poslove u Vojno-bezbednosnoj agenciji, pukovnik Zvonimir Horvat, kaže da je predviđena i mogućnost da VBA primenjuje posebne metode i sredstva rada van potreba krivičnog postupka, po odobrenju najvišeg tužioca u državama-članicama, na najduže devet meseci.

Horvat je kao jedno od novih rešenja naveo i mogućnost da bezbednosne službe ustupaju podatke o građanima SCG stranim obaveštajnim službama, o čemu odlučuje ministar odbrane, a predviđena je i koordinacija i kontrola rada službi bezbednosti na nivou državne zajednice i Ministarstva odbrane.

Načelnik VBA, general-major Svetko Kovač, rekao je da je važeći zakon o bezbednosnim službama neprimenjiv, suprotan Ustavnoj povelji i da se ne uklapa u postojeći pravni ambijent. Kovač je rekao da je opšti cilj donošenja novog zakona stvaranje normativne osnove za moderne, relevantne, profesionalane i efikasne službe na nivou državne zajednice, prema najvišim evropskim i svetskim standardima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: