Eide će preporučiti pregovore

Kai Eide preporučiće iduće nedelje početak pregovora o konačnom statusu Kosova, izjavio je jedan evropski diplomata u Njujorku.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 28.09.2005.

12:26

Default images

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za procenu standarda na Kosovu će generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu podneti izveštaj iduće nedelje i preporučiće mu da da zeleno svetlo za početak pregovora koji će najverovatnije dovesti do uslovne nezavisnost, dodao je diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

"To je pitanje vodjenja procesa ka uslovnoj nezavisnosti", rekao je diplomata koji je upoznat sa izveštajem Eidea, ali nema ovlašćenja da javno govori o njemu.

Prema njegovim rečima, Eide će u izveštaju preporučiti da pregovori o konačnom statusu počnu, iako zahtevani standardi nisu ispunjeni onoliko koliko se očekivalo.

Kosovo: Šta će biti tema pregovora?

Ministar inostranih poslova SCG kaže da će najverovatnije Mahti Ahtisari predstavnik UN-a za pregovore o statusu Kosova.

Vuk Drašković je naveo i da mu je državni podsekretar SAD Nikolas Berns, sem stava da na Kosovu nema povratka na stanje pre 1999, naveo da su Albanci ti koji sada treba da naprave korak ka kompromisu, ali d Albanci i danas kao cilj vide nezavisnost.

Marti Ahtisari, jedan od glavnih pregovarača u vreme bombardovanja NATO-a, verovatno je najozbiljniji kandidat za šatl-pregovarača međunarodne zajednice za Kosovo, rekao je, u Kažiprstu Radija B92, Vuk Drašković. Ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore navodi i da će pregovori o statusu Kosova početi krajem godine, u Beču. Prema njegovim rečima, trajanje pregovora zavisiće od toga da li se na njima biti raspravljano o konačnom ili specijalnom statusu Pokrajine, a ovo poslednje bi podrazumevalo nastavak međunarodnog protektorata.

"U Beču će biti kancelarija tog šatl-diplomate jer Austrija 1. januara 2006. preuzima predsedavanje Evropskom unijom. Ima ideja da sva priča o budućem statusu Kosova bude završena do maja ili juna iduće godine, ali to je nemoguće, sem ako se ne bude išlo ka rešenju koje podrazumeva privremen, specijalan status Kosova na neki duži period, čemu sam ja sklon", kaže Drašković.

Opet Mladić

Drašković navodi da je zanimljivo da je u razgovorima u SAD i hapšenje Ratka Mladića povezano s Kosovom. "Čak nam je rečeno, i tako će i biti, da i naša pregovaračka pozicija oko Kosova zavisi, na ovaj ili onaj način, od Mladića. Ključno je kako će biti postavljena tema razgovora, da li će to biti razgovori o definitivnom, konačnom statusu, protiv čega sam, ili o budućem specijalnom, evropskom, ljudskom statusu. Ja verujem da će s Mladićem u Hagu biti ovo drugo", kaže Drašković.

"Modifikacija nezavisnosti"

Dok Drašković navodi da će srpski pregovarački tim biti spreman pre početka pregovora, što je i logično, Skupština Kosova je zvanično potvrdila sastav svoje delegacije. Pored predsednika Kosova Ibrahima Rugove, u ekipi su predsednik Skupštine Nedžat Daci, premijer Bajram Kosumi, lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači i predesdnik partije Ora Veton Suroi. Drašković tvrdi i da mu je u SAD rečeno da i Albanci moraju da naprave ustupak u pregovorima, odnosno da modifukuju svoj cilj, nezavisnost Kosova. To, pak, neće biti tako lako, potvrdjuje portparol partije Ora Ilji Hodža.

"Albanska strana ima mandat da realizuje nezavisnost Kosova, dok mi kao politička partija smatramo da kao posledicu lošeg upravljanja u poslednjih šest godina imamo odlaganje tog prirodnog procesa, stvaranja države Kosova”, kaže on.

Predstavnici Tačije partije tražili su danas da Skupština Kosova proglasi nezavisnost o kojoj neće biti pregovora, što još jednom potvrđuje da Albanci ne menjaju svoj cilj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: