Šta je hjumanrajtizam

Predsednik Češke Vaclav Klaus nastavio je kampanju protiv preteranog insistiranja na ljudskim pravima.

Izvor: Beta

Utorak, 27.09.2005.

12:40

Default images

Klaus je, otvarajući međunarodnu konferenciju svetske asocijacije pravnika u Pragu, upozorio na pretnju hjumanrajtizma. Hjumanrajtizam je Klausova kovanica koja treba da objasni njegovo uverenje da se preterano insistira na parcijalnim ljudskim pravima i da to, uz preteran uticaj nevladinih organizacija, postaje opasna nova ideologija.

"Živimo u komplikovanom svetu, u svetu ljudskih prava, ako ne i u svetu hjumanrajtizma. Mnoga parcijalna, samo takozvana prava, prava potrošača, životinja, dece, žena, hendikepiranih itd. zamenjuju tradicionalno shvatanje ljudskih prava. Kada se ta nova prava ukomponuju u pravne sisteme i prihvate ih pravnici, uzrokuju mnoge ozbiljne posledice koje počinju da komplikuju život društva i njegov kvalitet", rekao je Klaus.

Klaus je dodao da glavna opasnost proističe iz toga što insistiranje na tim pravima donosi sve više regulacije u aktivnosti i živote ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: