Panciri, pucanje i prepucavanje

Ministarstvo odbrane predložilo Savetu ministara SCG da ne primenjuje odluku o nabavci vojne opreme.

Izvor: B92

Nedelja, 18.09.2005.

10:16

Default images

Ministarstvo predlaže stopiranje odluke o nabavci opreme od proizvodnje Mile Dragić dok nezavisni stručnjaci ne ocene ceo postupak ugovaranja, saopštio je ministar u ostavci Prvoslav Davinić. On je u pisanoj izjavi demantovao navode da je odlukom Saveta ministara na bilo koji način oštećen budžet Srbije.

Davinić precizira da je Savet ministara 22. avgusta odobrio Ministarstvu odbrane da izvrši nabavku za opremanje Vojske, iz sredstava ostvarenih raspolaganjem pokretnom i nepokretnom imovinom, prodajom viškova naoružanja i vojne opreme, donacijama i slično. Davinić je naveo i da su naručene količine utvrđene na osnovu pisanog zahteva nadležne službe Generalštaba.

Konsultacije oko novog ministra

Nastavljaju se konsultacije za izbor novog ministra odbrane. Posle objavljivanja informacije u medijima da bi Prvoslava Davinića mogao da zameni bivši načelnik VMA Zoran Stanković, potpredsednik DSS-a Aleksandar Popović izjavio je da smatra da bi on bio najbolji izbor.

Popović je za Betu izjavio da jer veruje da bi Stanković bio u stanju da obavi važne poslove koji stoje pred tim ministarstvom. On ističe da je veoma bitno da ministar odbrane bude izabran u narednim danima: "Ono što je DSS-u i vladajućoj koaliciji u Srbiji važno jeste da se odrede principi koji su neophodni da bi ciljevi koji će biti postavljeni pred novog ministra odbrane, a to su pre svega borba protiv korupcije unutar celog sistema odbrane, nastavak reformi i nastavak davanja bitnog doprinosa u skidanju haškog tega sa naših nogu".

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Vlajko Senić najavio je da bi razgovori unutar koalicije oko izbora novog ministra odbrane trebalo da počnu po povratku ministra Vuka Draškovića iz Amerike. Senić je rekao da SPO neće inisistirati na tom mestu već da je bitno da u ovom trenutku na mesto ministra odbrane dodje osoba sa kredibilitetom u medjunarodnoj zajednici koja će nastaviti sa reformama u vojsci na putu ka "Partnerstvu za mir". "Kao što je poznato, naš stav je da to mesto po koalicionom sporazumu pripada G17 plus, ali neke informacije kojima mi raspolažemo više nezvanične, nego zvanične, govore o tome da će biti neophodni razgovori u vladajućoj koaliciji, da će se verovatno ići u pokušaju da se nađe rešenje koje bi u personalnom i političkom smislu bilo prihvatljivo, nezavisno od toga kojoj političkoj stranci pripada".

Đukanović: Beograd ubrzava raspad SCG

Milo Ðukanoviæ
Crnogorski premijer Milo Djukanović upozorio je da će zvanična Podgorica povući sve osoblje koje predstavlja Crnu Goru u Beogradu ako Vlada Srbije "nastavi sa pravno-političkim nasiljem nad institucijama državne zajednice". Iz Vlade Srbije međutim navode da samo tužilaštvo može da reši sporni slučaj nabavke vojne opreme i da svi treba se suzdrže od upuštanja u političke rasprave.

Milo Đukanović smatra da vlast u Beogradu preko afere nabavke vojne opreme pokušava da preuzme kontrolu nad oblastima koje su u nadležnosti državne zajednice. "Ako su odlučili da pre crnogorskog referenduma proglase nezavisnost Srbije, onda treba to da nam kažu", rekao je Djukanović koji je upozorio da će iz Beograda povući ne samo administrativce već svo osoblje koje radi u institucijama državne zajednice.

U Đukanovićevom DPS-u kažu da im posebno smeta etiketiranje Crne Gore bez ikakvog osnova". Prema rečima portparola DPS-a Predraga Sekulića, crnogorski vrh očekuje da se Vlada ogradi od napada ministra Dinkića na Svetozara Marovića: "Ukoliko se ne ograde od izjava Dinkića, Vlada Srbije će biti odgovorna za raspad državne zajednice".

Vlada Srbije, međutim, saopštila je da problem koji je nastao u vezi sa spornim ugovorima nabavke vojne opreme treba da reši tužilaštvo i nadležni organi koji su taj slučaj ionako preuzeli: "Sada bi bilo najbolje da se svi suzdrže od upuštanja u političke rasprave dok nadležni organi ne donesu merodavnu odluku o tom predmetu.Svi moraju poštovati odluke tužilaštva i pravosudnih organa i da se zbog toga mora bez ikakvih pritisaka sačekati njihova odluka", kaže Srđan Đurić, šef kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

I dok u Vladi čekaju da istražni organi završe posao, funkcioner DSS-a Nebojša Bakarec smatra da Marović treba da prihvati istragu u vezi sa aferom nabavke vojne opreme: " Da li je on umešan ili nije, njegovo iziritirano ponašanje pobuđuje sumnju, ja mislim da nije umešan i da treba najnormalnije prihvatiti istragu ministra finansija srbije jer on ne može ni na koji način da ugržava Marovića ili bilo koga u državnoj zajednici. Ministar finansija u vladi Srbije radi svoj posao. I ova afera će biti isterana na čistac" Analitičar Đorđe Vukadinović smatra da to što Vlada Srbije prebacuje čitavu priču na pravosudne organe znači da traži neki kompromis sa crnogorskim vrhom. Vukadinović kaže da bez obzira na glasne, i preteće izjave iz Crne Gore ni njima ta afera ne koristi ni na unutrašnjo političkom ni na medjunarodnom planu.

Ko je nadležan

Sudija Suda SCG Blagota Mitrić kaže da je samo taj sud nadležan da oceni ustavnost i zakonitost odluke Saveta ministara o nabavci vojne opreme od privatne firme Mile Dragić, ali da se tom sudu do sada niko nije obratio radi ocene ustavnosti te odluke. Mitrić za podgoričku Antenu M rekao da se radi o odlukama organa državne zajednice, a ne neke od država-članica, pa i ne vidi mogućnost da sudovi država-članica mogu biti nadležni za ocenu ustavnosti akata Saveta ministara.

Član Političkog saveta Demokratske stranke i jedan od autora teskta Ustavne povelje SCG Zoran Lutovac kaže da Sud SCG jeste nadležan za utvrđivanje ustavnosti i zakonitosti, ali da, bez obzira na to ko je nadležan da formalno vodi postupak, to ne bi smelo uticati na mogućnost svakog građanina da ukaže na korupciju ako o tome ima neka saznanja. Lutovac navodi da u "aferi panciri" postoji i politički aspekt jer akteri afere, svaki na svoj način, instrumentalizuju državnu zajednicu.

"Završna reč pripašće Solani"

Politički analitičar Slobodan Antonić smatra da još nije izvesno da će afera završiti na sudu, a da će o političkom raspletu krize u državnoj zajenici odlučivati upravo oni političari koji su državnu zajednicu i stvorili.

"Na srpskoj strani najveću težinu imaće najverovatnije Vojislav Koštunica, a na crnogorskoj Milo Đukanović, ali treba znati i to da je Svetozar Marović deo Đukanovićeve ekipe, doduše deo koji ima neku autonomiju. Na kraju, mislim da će završnu reč imati predstavnik Evripske unije Havijer Solana jer je on i posrednik i utemeljivač državne zajednice", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: