Povlačenje Crnogoraca iz Beograda?

Afera oko vojne opreme dodatno je opteretila ionako labave odnose Srbije i Crne Gore.

Izvor: B92

Petak, 16.09.2005.

08:15

Default images

Šef kabineta predsednika SCG Vule Tomašević izjavio je da je moguće povlačenje crnogorskog administrativnog osoblja iz Beograda sve dok "aferu panciri" ne rasvetle najkompetentnije, nepristrasne međunarodne institucije.

"Nema sigurnosti za bilo koga u državi u kojoj je jedan čovek i tužilac i sudija i dželat. Zbog toga ne vidimo razlog da dalje sedimo ovde i čekamo kada će u noćnim časovima upasti neki novi Dinkićev istražni dželat. Pitanje je samo Dinkićeve volje koliko puta će biti ponovljena ista laž ili izmišljena neka nova kleveta. To nije državna zajednica, to je samovolja i rušenje zakona, podele nadležnosti i slobode čoveka, to je država u kojoj Crna Gora ne može biti više od jednog regiona. Nadam se da će Svetozar Marović ovih dana sa svim razumnima i odgovornima i u Srbiji i u Crnoj Gori naći rešenje koje će obezbediti vladavinu zakona", kaže Tomašević.

"Voda je došla do grla"

U aferi oko nabavke vojne opreme, sem ministra u ostavci Prvoslava Davinića, našao se i predsednik SCG Svetozar Marović. Pored toga što ga je ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić optužio da je odgovoran za potpisivanje spornih ugovora, Marović te ugovore još nije poništio, a Dinkić ga je danas podsetio da ih što pre mora staviti van snage. S obzirom na rasplamsan sukob i reakcije koje stižu od zvanične Podgovrice otvora se pitanje koliko će sve to uticati i možda ubrzati raspad SCG.

Funkcioner Demokratske partije socijalista, vladajuće partije u Crnoj Gori, Miodrag Vuković kaže da je reakcija tolerantnog Svetozara Marovića znak da je voda došla do grla. "Crna Gora će se sledeće godine, posle referenduma, i definitivno okrenuti sebi i svojoj evropskoj budućnosti", kaže on.

Potredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus, lider stranke G17 plus, koja se zalaže za samostalnu Srbiju, ne misli da je posle sukoba Dinkić-Marović sve bliži razlaz Srbije i Crne Gore, ali priznaje da državna zajednica od početka nije funkcionalna. "To ne funkcioniše dobro, od samog početka, a ovo što sada imamo je posledica toga", kaže Labus.

Član Političkog saveta Demokratske stranke Zoran Lutovac Dinkićeve poteze ocenjuje kao ozbiljno suprotstavljene zvaničnoj politici Vlade Srbije, koja je za očuvanje SCG, što je danas ponovio i premijerov savetnik Vladeta Janković. "Pitanje je koliko stalno inisitiranje Dinkića da je državna zajednica štetna po Srbiju ima osnovanu podršku u Vladi. Dinkić tako osporava Ustavnu povelju, radi protiv nje i zvanično, javno to govori. Postavlja se pitanje, pošto predsednik Vlade na to uopšte ne raguje, a poznato je da je Vladin stav da treba očuvati državna zajednica, da li to znači da kroz reči ministra finansija Vlada Srbije menja kurs prema Crnoj Gori, pre svega što omalovažava njene institucije i ne poštuje Ustavnu povelju“, kaže Lutovac.

Lider Grupe za promene Nebojša Medojević u potpunosti podržava Dinkićev rad i kaže da afera oko nabavke vojne opreme treba da se završi političkom odogovornošću članova Saveta ministara, a krivična na sudu. "Crnogorski vlastodršci su se poslednjih 15 godina, kada smo ih i mi u Crnoj Gori hvatali u nekim nečasnim radnjama i sumnjivim rabotama, uvek branili patriotskim pričama, odnosima sa Srbijom, svetskim zaverama. Naprosto se radi o vrlo jednostavnoj proceduri. Zašto Marović nije podneo ostavku zbog očigledne političke odgovornosti, jer je odluku doneo Savet ministara? Ne može biti odgovoran smo ministar vojni, samo on podneti ostavku, a da za njim ostavku ne podnese i Marović. Treba tu završiti i staviti političku tačku na tu priču, a posao prepustiti policiji, tužilaštvu i policiji“, kaže Medojević.

Izgleda da su jedino u Srpskom pokretu obnove zabrinuti za budućnost SCG pošto potpredsednici te stranke navode da sukob Dinkić-Marović nikako ne ne ide u korist stabilizaciji odnosa Beograda i Podgorice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: