Zašto Svetska banka hvali Srbiju

Srbija se ponovo našla na naslovnim stranicama svetskih novina, iako nije reč o ratu ili suđenju u Hagu.

Izvor: B92

Petak, 16.09.2005.

17:21

Default images

Svetska banka je u izveštaju proglasila Srbiju za zemlju koja je prošle godine najviše napredovala u stvaranju uslova za lakše poslovanje. U konkurenciji 155 zemalja, Srbija je od prošle godine toliko poboljšala poslovnu klimu da je sada zauzela 92. mesto. Od istočnoevropskih zemalja, najbolji rezultat ima Slovačka, na 36. mestu, a najslabiji Hrvatska, na 118.

Karolin Jungr, šefica Kancelarije Svetske banke u Srbiji i Crnoj Gori, poručuje da ta dobra vest ne dozvoljava opuštanje. "Srbija ima prvo mesto u svetu u smislu poboljšanja uslova poslovanja  protekle godine, ali neophodne su mnoge druge reforme kako bi se ohrabrile domaće i strane investicije", kaže ona.

Srbija je prošle godine olakšala osnivanje preduzeća i izvršenje ugovora, a je u Srbiji danas moguće registrovati preduzeće s 500 dolara, deset puta jeftinije nego ranije, i to u roku od 15 dana, umesto dva meseca. Zato je ove godine registrovalo rekordnih 7.000 novih preduzeća.

Obični građani, međutim, za razliku od preduzetnika, ipak neće odmah i direktno osetiti efekte objašnjava ministar privrede Predrag Bubalo. "Promenilo se mnogo toga, samo što to građani posledniji osete u nekom materijalnom smislu. Promenilo se to da će biti više posla, da će morati više da se radi i da će tek posle dugog niza godina građani osetiti, i u meterijalnom vidu, taj boljitak", kaže on.

Strani investitori su zadovoljni tempom reformi, koji ne treba da se zaustavi. Eugenio Sidoli, direktor Fabrike duvana Niš, zadovoljan je progresom i vešću da je Srbija najveći reformator protekle godine. "Zadovoljan sam progresom, ima stvari koje ne funkiconišu kao što bi trebalo, ali nismo ni očekivali da sve bude perfektno za dve godine. Imamo plan i zadovoljan sam jer vidim znake unepređenja", rekao je on.

Ipak, stručnjaci Svetske banke upozoravaju da oštre promene treba nastaviti u svim oblastima. Najvažnije je da još budu ubrzani sudski sporovi, olakšana spoljna trgovina i rešen problem vlasništva nad zemljištem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: