SCG među 12 vodećih u reformama

SCG prošle godine od svih zemalja sveta ostvarila najveće reforme koje olakšavaju poslovne aktivnosti, objavljuje Svetska banka.

Izvor: B92

Utorak, 13.09.2005.

14:11

Default images

Od 10 oblasti koje izveštaj obrađuje, Srbija i Crna Gora je naspredak ostvarila u osam. Potparol Kancelarije Svetske banke u Beogradu Vesna Kostić kaže da se već treću godinu za redom istraživanje radi u 155 zemalja, o uslovima poslovanja u tim zemljama. Rezultati istraživanja za 2004. pokazuju da je Srbija od tih zemalja ostvarila najveći napredak u reformama.

“Srbija nije u svim oblastima najviše napredovala. Postoje neke druge zemlje, Slovačka, Poljska, Ukrajina, koje su u pojedinim oblastima napravile veći napredak od Srbije, ali sve ukupno, kada se posmatraju sve oblasti zajedno, Srbija je ostvarila najveći napredak u reformama. Zbog toga je Beograd izabran za jedan od prvih gradove gde će moje kolege iz Vašingtona, iz SB, doći da predstave taj izveštaj, u petak, u Skupštini grada Beograda”, kaže ona.

Reformama su olakšani započinjanje posla, dobijanje dozvola, zapošljavanje i otpuštanje, registracija imovine, dobijanje kredita, plaćanje poreza, prinudna realizacija ugovora i zatvaranje posla. Napredak nije ostvaren jedino na polju zaštite investitora i u prekograničnoj trgovini. Kapital neophodan za pokretanje posla smanjen je sa 5.000 na 500 evra, a vreme potrebno za pokretanje novog posla je skraćeno sa 51 na 15 dana, kaže se u izveštaju SB.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: