Peticija za smenu Stojkovića

DS je u Požarevcu pokrenula akciju prikupljanja potpisa za smenu ministra pravde u Vladi Srbije, Zorana Stojkovića.

Izvor: B92

Nedelja, 11.09.2005.

17:47

Default images

Takođe, Demokratska stranka će u Skupštini Srbije u utorak zahtevati raspravu na istu temu. Akcija prikupljanja potpisa će širom Srbije biti sprovođena do 18. septembra, posle čega bi trebalo da usledi skupštinska rasprava o poverenju ministru Stojkoviću. Požarevac je izabran za početak akcije prikupljanja potpisa kao grad u kojem su živeli članovi porodice Milosević.

Potpredsednik DS, Dušan Petrović, kaže da Srbija iz dana u dan ulazi u situaciju koja je sramna za vreme posle 5. oktobra. Najpre je na reč advokata Mirjani Marković ukinuta poternica i to je veliki presedan koji je urušio pravnu sigurnost. Na potpuno neverovatan način je zamenik okružnog tuzioca, ovde u Požarevcu, odustao od optužnice protiv Marka Miloševića, na osnovu vrlo sumnjivog iskaza oštećenog. Sve to nije moglo da se desi, a da izvršna vlast to nije znala”, kaze Dušan Petrović: "Iz vremena kada je bio sudija i donosio sramotne presude povodom verbalnog delikta, preko toga da je pokušao da uruši specijalna odeljenja sudova, ona koja sude za ratne zločine, i u prvom i u drugom stepenu, do toga da je pravosuđe doveo u potpunu materijalnu zavisnost. Danas je pravosuđe u lošijem stanju nego što je bilo pre nego što je Stojković postao ministar i postao odgovoran za funkcionisanje pravosuđ, tako da je inicijativa za opoziv Stojkovića, prilika da se u skupštini otvori debata o celokupnom pravosuđu i o odgovornosti minstra Stojkovića za urušavanje ovog iovako nesolidnog sistema u Srbiji".

Član IO DS, Srđan Milivojević, zbog dešavanja u pravosuđu koja su direktno vezana za članove nekada vladajuće porodice Milošević oseća revolt kao građanin Srbije. “Ne zalažem se za odmazdu, već samo za pravdu i za to da zakon važi za sve”, kaže Milivojević: "Marko Milošević je sada izuzet od gonjenja i krivičnog postupka, a njegova majka se vraća u Srbiju na časnu reč svog advokata. Znači, majke mi, doći ću 15. septembra da budem na suđenju. Postavlja se pitanje šta će još Vojislav Koštunica prirediti građanima Srbije i na kakve je on kompromise spreman da pristane da bi opstao samo jedan dan na vlasti"."Marko Milošević je sada izuzet od gonjenja i krivičnog postupka, a njegova majka se vraća u Srbiju na časnu reč svog advokata. Znači, majke mi, doći ću 15. septembra da budem na suđenju. Postavlja se pitanje šta će još Vojislav Koštunica prirediti građanima Srbije i na kakve je on kompromise spreman da pristane da bi opstao samo jedan dan na vlasti".

Na pitanje da li je ova akcija DS-a uvod u inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Srbije, potpredsednik DS-a, Dušan Petrović je rekao da bi predsednik Vlade, da ima i malo politickog rezona, sam tražio raspisivanje izbora, kako bi sprečio pad podrške koju među građanima ima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: