69.000 šlemova za 28.000 ljudi

Savet ministara SCG je doneo odluku da se u narednih pet godina isplati 296 miliona evra firmi "Mile Dragić" za nabavku opreme.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.09.2005.

20:53

Default images

Ministar finansija Mladjan Dinkić na konferenciji za novinare rekao je da je na sednici Vlade doneta jednoglasna odluka da se od Saveta ministara zatraži da se ta odluka o kupovini vojne opreme stavi van snage i da republičkoj vladi objasni zbog čega nije bila informisana i konsultovana o sklapanju tog posla. "Ovo se nije dogodilo u istoriji javnih finansija Srbije", rekao je Dinkić.

Odluku o sklapanju štetnog posla, kaže Dinkić, potpisao je predsednik Saveta ministara Svetozar Marović. Ugovor je potpisan na period od 1.januara 2006. godine do kraja 2010. godine, a kako je dobavljač iz Srbije, cenu od 296 miliona evra će platiti Srbija, jer je Ustavnom poveljom regulisano, da dobavljače iz Srbija plaća srpska strana. Dinkić kaže da su svi članovi vlade na današnjoj sednici bili šokirani kada su im predstavljena saznanja budžetske komisije o petogodišnjem aranžmanu sa fabrikom "Mile Dragić": "Naručeno je 69.000 šlemova a naša vojska ima 28.000 ljudi, 60 i nešto hiljada pancira i oko 500 pilotskih jakni, a mi imamo 30 aviona", kaže Dinkić.

I dok je trajala sednica republičke vlade, ministar odbrane Prvoslav Davinić, izdao je saopšenje u kojem navodi da je "Dinkić kvalifikovan da vodi finansije, ali ne može da odlučuje kakva je oprema potrebna Vojsci".

Komenatrišući to saopštenje, Dinkić je rekao kako Davinić, po svemu sudeći, ne živi u stvarnosti.

Inače, budžetska inspekcija je nakon završene inspekcije zaključila da je Vojska Srbije i Crne Gore jedini budžetski korisnik koji je povećao svoj dug na šest miliardi dinara. Poped toga, inspekcija je zaključila da je vojno knjigovodstvo neadekvatno vodjeno.

"Mile Dragić" neće odustati od ugovora

Kompanija za proizvodnju vojne opreme "Mile Dragić" boriće se svim pravnim sredstvima da realizacija potpisanih ugovora sa ministarstvom odbrane ne bude blokirana, rekao je agenciji Beta Mile Dragić, osnivač i vlasnik fabrike.

"Nije tačno da su ugovori protivzakoniti. Gospodin Dinkić ili nije obavešten ili neće da zna. Za kapitalne investicije, budžetskim organizacijama je dozvoljeno da sklapaju višegodišnje ugovore. To stoji u slovu zakona", izjavio je Mile Dragić.

On je naglasio da neće odustati od potpisanih ugovora zato što zna da je ljudima u vojsci potrebna oprema koju on proizvodi i koja im "čuva glavu".

Firma iz Zrenjanina imala najpovoljniju ponudu

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić saopštio je da je Ministarstvo odbrane sa firmom "Mile Dragić" iz Zrenjanina sklopilo ugovor o nabavci vojne opreme.

Davinić je podsetio je i da je Savet ministara, u čijoj je nadležnosti da razmatra i odobrava predloge ministarstva, to i učinio zaključkom od 8. avgusta koji se odnosi na "plan celokupnih potreba vojske u opremi i naoružanju od 2005. do 2010." uključujući i "jedinice locirane u kopnenoj zoni bezbednosti (šlemovi, panciri,itd).

Koštunica (ni)je bio upoznat

U saopštenju ministra odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslava Davinića dodaje se da je sa ovim ugovorom bio upoznat predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica: "Predsednik Vlade Srbije je informacijom Ministarstva odbrane upoznat o potrebama i zahtevima za ugovaranje nabavke od navedene firme", naveo je Davinić.

Šef Kancelarije za odnose sa medijima Vlade Srbije Srdjan Djurić izjavio je da premijer Srbije Vojislav Koštunica nije bio upoznat sa sklapanjem ugovora ministarstva odbrane SCG i zrenjanske kompanije "Mile Dragić" o nabavci vojne opreme vredne 176 miliona evra: "Ministar (Prvoslav) Davinić je tek danas popodne, a ugovor je potpisan 25. avgusta, o tome obavestio predsednika vlade", rekao je Djurić agenciji Beta.

Dinkić odao vojnu tajnu, sledi tužba

Ministarstvo odbrane SCG saopštilo je da će protiv ministra finansija Srbije Mladjana Dinkića podneti krivičnu prijavu zbog toga što je javno izneo podatke o vrsti i količini vojne opreme koja se nabavlja za Vojscku SCG.

Navodeći da ti podaci predstavljaju vojnu tajnu, Ministarstvo je u kratkom saopštenju najavilo da će protiv Dinkića sutra podneti krivičnu prijavu.

G17Plus pokreće postupak za opoziv Davinića

Poslanički klub G17 Plus u Skupštini Srbije i Crne Gore odlučio je da pokrene postupak za opoziv ministra odbrane državne zajednice Prvoslava Davinića, saopšteno je večeras nakon sednice tog kluba. "Ministar Davinić omogućio je zaključivanje ugovora o nabavci 70.000 pancira kao da se Vojska SCG sprema za novi specijalni rat. Takva i slična opremanja vojske treba da koštaju gradjane Srbije 300 miliona evra u narednih pet godina", navodi se u saopštenju poslaničkog kluba G17 Plus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: