Šešelj o Srebrenici

Vojislav Šešelj posvedočio u Hagu da mu je Karadžić 1996. kazao da je u Srebrenici streljano oko 1.000 Muslimana i da to niko nije naredio.

Izvor: Beta

Utorak, 30.08.2005.

12:33

Default images

"Ja sam pitao Karadžića o streljanju muslimanskih ratnih zarobljenika, a on je odgovorio da niko iz vojnog i političkog vrha nije dao naredbu da se streljaju zarobljenici, ali da je van njihove kontrole došlo do streljanja oko 1.000 Muslimana. Kazao je i da se okolnosti još ispituju, ali da su po svojoj prilici bile umešane i neke strane obaveštajne službe", ispričao je Šešelj.

U nastavku svedočenja u procesu protiv Slobodana Miloševića, on je izjavio da je nekadašnjeg lidera bosanskih Srba i haškog begunca Radovana Karadžića pitao o tvrdnjama da je streljano oko 8.000 Muslimana i da je dobio odgovor da su u taj broj uključeni i muškarci koji su "poginuli pri proboju ka Kladnju, s oružjem u rukama", kao i u "međusobnim obračunima".

Po rečima svedoka, na spiskovima nestalih u Srebrenici navedene su i osobe koje su stradale pre pada enklave. "Svi poginuli Muslimani su sabirani da bi se dobila što veća cifra kako bi se srpski narod optužio za genocid", tvrdi Šešelj.

Negirajući da je Vojska RS proterala muslimansko stanovništvo iz Srebrenice, on je rekao da mu je Karadžić pokazao sporazum po kojem su Muslimani dobrovoljno želeli da odu, a srpske vlasti su im "obezbedile prevozna sredstva".

"Širio sam ljubav"

U nastavku današnjeg svedočenja Vojislav Šešelj je rekao da su Demokratska stranka i Srpski pokret obnove želeli da Srbija ima svoju vojsku."Đinđić se zalagao za formiranje srpske vojske, a isto je želeo i SPO, ali Srbija nikad nije imala svoju vojsku već samo teritorijalnu odbranu. Vlast nikad nije imala plan o formiranju vojske, ali su pojedinci i političke partije nastupali s takvim idejama, a jedina legalna sila bila je JNA, koju je podržavala Srpska radikalna stranka", rekao je Šešelj i dodao da se "vlast u Srbiji trudila da suzbije delovanje paravojnih formacija".

On je ponovio priču o Srbima pravoslavcima, Srbima katolicima i Srbima muslimanima, naglasivši da to što je bilo u tadašnjoj Jugoslaviji nigde nije postojalo - da muslimani postanu nacija. "Da li ste tim pričama širili mržnju?", pitao je Milošević. "Ne, širio sam ljubav ubeđujući Srbe muslimane da treba da obnovimo zajedničku državu", odgovorio je svedok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: