Prošao "zakon o RTS-u"

Poslanici Skupštine usvojili su predložene izmene Zakona o radiodifuziji.

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2005.

11:27

Default images

Za taj vladin predlog glasalo je 128 poslanika, a protiv su bile Demokratska stranka i Srpska radikalna stranka. Izmenama Zakona o radiodifuziji predviđeno je da se uvede TV pretplata, odnosno ako izmene Zakona budu usvojene, građani Srbije će od 1. oktobra, uz račune za struju, plaćati i pretplatu za Radio-televiziju Srbije, koja će, prema rečima ministra kulture i medija Dragana Kojadinovića, iznositi oko 300 dinara.

Međutim, končan iznos TV pretplate još nije utvrđen. Iako su Elektroprivreda Srbije i Elektrodistribucija negodovale zbog vezivanja pretplate za račune za struju, jer bi to, prema njihovom mišljenu, moglo da ugrozi poslovanje EPS-a, Kojadinović ne očekuje probleme, jer će za RTS biti napravljen poseban žiro račun. On je takođe rekao i da je naplata pretplate preko računa za struju najpogodniji oblik, jer svi građani Srbije imaju struju, dok to nije slučaj sa telefonima, odnosno ne plaćaju svi info stan.

Osim uvođenja pretplate, izmenama Zakona o radiodifuziji predviđa se i produženje roka za transformaciju državne radio-televizije, kao i roka za transformaciju privatnih lokalnih elektronskih medija. Takođe, menjaju se i uloge nekih članova republičkog Saveta za radiodifuziju. Kako je predloženo, pedstavniku Vojvodine u tom telu uskraćuje se pravo veta koje je, po dosada važećem zakonu, imao.

Tijanić: Ko nam dira "Dnevnik", bavi se politikom

Direktor RTS-a Aleksandar Tijanić optužio je B92, BK i "Pink" da se bave politikom, pošto njihove informativne emisije traju i u terminu emitovanja "Dnevnika" državne televizije. "Komercijalne stanice ima­ju pra­vo da kon­ku­ri­šu RTS-u, ali kad ne­ko ho­će da pra­vi dnev­nik u 19,30 to je već po­li­ti­ka", rekao je Ti­ja­nić. "Iako zna­ju da ne mo­gu po­be­di­ti RTS, te­že da za pro­ce­nat - dva sma­nje gle­da­nost na­šeg 'Dnev­ni­ka'. Na tom pro­jek­tu za­jed­no su ra­di­le TV BK, B92 i Pink. Pro­du­ži­le su za je­dan sat tra­ja­nje in­for­ma­tiv­nih emi­si­ja, da bi 'po­kri­le' uti­caj RTS, što im na pa­met ni­je pa­da­lo u vre­me Mi­lo­še­vi­ća ili Đin­đi­ća. Ve­ru­jem da po­sto­ji ne­ko ko pla­ni­ra bu­duć­nost Sr­bi­je i ka­že da RTS ne tre­ba da bu­de naj­u­ti­caj­ni­ji. Ali, i u ova­kvoj si­tu­a­ci­ji "Dnev­nik" je dvo­stru­ko gle­da­ni­ji od svih osta­lih za­jed­no", rekao je Tijanić za Večernje novosti.

Usvojene izmene Zakona o obrazovanju

Na dnevnom redu Skupštine nalazi se i izmena Zakona o visokom obrazovanju. U delu sednice koji je određen za glasanje, poslanici su već usvojili taj zakon. Za zakon je glasalo 145 poslanika, dok je protiv bila jedino SRS, odnono poslanici te pratije nisu ni glasali. 

Suština izmena Zakona o visokom obrazovanju je uvođenje evropskih standarda u način studiranja u Srbiji, odnosno u sistemu bodovanja. Takođe, uvodi se i dvostepeno studiranje prema kojem bi studenti mogli da dobiju akademsku diplomu posle završene treće godine studija. Izmene zakona omogćiće i lakše cirkulisanje profesora i studenata u jedinstvenom evropskom prostoru, koji bi trebalo da se stvori i u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: