Amfilohije: Karadžić da se odluči

Mitropolit Amfilohije Radović pozvao Radovana Karadžića da se kao odgovoran čovek odluči da li će se predati Haškom tribunalu.

Izvor: B92, Beta

Petak, 26.08.2005.

08:17

Default images

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije iznenadio je mnoge stavom da bi pre bio u Haškom tribunalu nego se sakrivao u rupi. Čovek za koga se kaže da je najkonzervativniji predstavnik Srpske pravoslavne crkve iantizapadno i antievropski nastrojen, rekao je u intervjuu za BBC da ne može nikog da savetuje, ali da je došlo vreme da Radovan Karadžić konačno donese odluku.

„Ja lično mislim da je to zaista odluka na njemu. Lično na njemu i on treba konačno da odluči. Ne mogu da kažem šta on treba da radi, ali ja da sam on, ja bih otišao“, kazao je Amfilohije.

Jedan od najuticajnijih vladika Srpske pravoslavne crkve kaže da je sličan savet davao i drugim haškim optuženicima sa kojima je imao priliku da razgovara: „Imao sam prilike da sa njima, prije njihovog odlaska u Hag da budem u kontaktu i kad su me oni pitali šta misliš, kažem: to je tvoja odluka ti treba to da odlučiš, ja samo mogu da kažem šta bih ja uradio da sam na tvom mjestu, pa kažu šta bi uradio, ja bih otišao. I moguće da je neki od tih i otišao“

U izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA Amfilohije je odbacio optužbe da se Karadžić krije u jednom manastiru u sklopu Ostroga. On, međutim, nije želeo kategorički da odbaci mogućnost da bi Karadžić mogao biti pronađen na zemlji koja pripada crkvi. "U ovoj zemlji čuda, sve je moguće", rekao je Amfilohije. On tvrdi i da Karadžića veoma dugo nije video:

„Ja sam ga 1994. godine valjda ili 1995. poslednji put sam video. Od tada ga nisam video niti mi se obraćao, a da se obratio, ne znam kako bih reagovao u tom slučaju. U svakom slučaju ono što bih mogao da mu pomognem kao čoveku, ja bih mu pomogao, kao što bih pomogao i vama i bilo kome drugom. Ruku na srce, ne znam ni šta bih ga pitao. Možda bih ga pitao: šta ti je teže ili tu negde da se skrivaš u nekoj rupi ili da jednostavno kažeš, 'ajde idemo u taj Hag pa da završimo. Možda bih ga to pitao".

Posle tumačenja medija da ovakve izjave mitropolita crnogorsko-primorskog zapravo predstavljaju poziv Karadžiću da se preda iz Amfilohijevog kabineta saopšteno je da takvi zaključci nisu tačni. Kako se navodi u saopštenju vladika je stranim novinarima samo izjavio da je predaja tribunalu isključivo pitanje lične odluke i odgovornosti pred Bogom i narodom, a ne pitanje bilo čijeg nametanja.

Intervju sa Amfilohijem objavljen je dan pošto je američki ambasador za pitanje ratnih zločina u Beogradu izjavio da na jesen očekuje predaju Karadžiča i Ratka Mladića, i posle pisanja crnogorskih medija da bivši vođa bosanskih Srba pregovara sa Amerikancima o predaji.

Kasno i neozbiljno

Autor knjige "Srpska pravoslavna crkva u ratu", publicista Milorad Tomanić smatra da je reakcija Amfilohija zakasnela i neozbiljna. Tomanić podseća da su do skoro, prema oceni Amfilohija, sudije Haškog tribunala bile nepravedne, a sad kaže da bi on otišao u Hag. Tomanić ističe da sadašnje izjave mitropolita crnogorsko-primorskog ne znače pranje ruku, već crkva i amfilohije se nameću kao prozapadni mislioci.

"To je politika SPC i jedno omekšavanje. Čini mi se da do svesti mnogim našim prvacima, javnim radnicima, velikodostojnicima crkve i politike, tek posle lomljenja kičme i tek posle upotrebe sile i kada im postane jasno da su ovi uporni, svet,e vropa, amerika, da su oni uporni u svojim zahtevima, ovi onda pokleknu".

Obmana i zavaravanje javnosti

Urednik banjalučkih Nezavisnih novina, Željko Kopanja, međutim ne veruje Amfilohiju jer, kako kaže, njegova dosadašnja propoved nanela je dosta štete SPC-u i srpskom narodu. On kaže da je ovo još jedna igra ekstremnih pravoslavih krugova koji vode računa samo o svojim uskim interesima.

Kopanja misli i da je izjava amfilohija rezultat mnogih pritisaka na njega: "Sklon sam verovanju da su Amerikanci, prvo Nikolas Berns kad je bio, pa je posle toga data pomoć od 10 miliona dolara, pa sada Prosper, pre će biti da su Amerikanci napravili neki dogovor sa vlastima u Beogradu da se krene u rešavanje tog pitanja. A ovo što pričaju gospođa Karadžić i gospodin Amfilohije, mislim da je to pokušaj obmane i zavaravanje javnosti".

Reakcije

U prvom reagovanju na apel vladike Amfilohija Karadžiću da se preda Haškom tribunalu, komandant snaga Eufora u BiH Dejvid Liki rekao je: "Hvala Bogu da se i Srpska pravoslavna crkva pridružila sve većem broju apela na Karadžića da se preda."

On smatra da će bivšeg predsednika Republike Srpske "njegov narod sve više prezirati, što on bude duže odlagao svoju predaju."

Liberalno-demokratska frakcija smatra da je poziv mitropolita crnogorsko-primorski Radovanu Karadžiću licemeran. "Uvek kada se snage predvođene delom Crkve, Vojske, SANU i Vladom Vojislava Koštunice osete ugroženim, one svoje pione šalju u Hag", navodi se u saopštenju LDF-a. Ocenjuje se da iza poziva mitropolita Amfilohija "ne stoji želja da se sazna prava istina o događajima čiji je i on bio kreator" i dodaje da je "Radovan Karadžić bio samo izvršilac takve politike ratnog zločina".

Luka Karadžić: Moguć Radovanov odlazak u Hag

Najtraženiji haški begunac Radovan Karadžić mogao bi uskoro da bude uhapšen ili da se dobrovoljno preda zbog velikog domaćeg i stranog pritiska da se nadje pred tribunalom, izjavio je danas Asošijejted presu njegov brat Luka Karadžić.

"Pritisak je ogroman. Ne želim da predvidjam bilo šta, ali sve je moguće", rekao je Karadžić. On je ipak rekao da  "poznajući svog brata, on se neće predati dobrovoljno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: