Kanonizacija ili rehabilitacija?

Jedna Crnogorka optužila je SPC da je kanonizovala dva čoveka, za koje smatra da su ubili njenog oca u Drugom svetskom ratu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.08.2005.

11:16

Default images

Pljevljanka Milosava Strunjaš uputila je otvoreno protestno pismo Sinodu SPC zbog kanonizacije Vukojičića i Šiljka, koje smatra odgovornim za ubistvo svog oca Rajka Cerovića i još nekoliko civila tokom Drugog svetskog rata. Zatim je Slobodana Šiljka na smrt streljanjem osudio partizanski sud 1943. godine, dok je Milorad Vukojičić streljan dve godine kasnije, odlukom Vojnog suda.

Paroh podgoričke crkvene opštine Srpske pravoslavne crkve (SPC) Velibor Džomić negirao je da su nedavno kanonizovani sveštenici Slobodan Šiljak i Milorad Vukojičić bili "ratni zločinci".

Džomić, koji je proučavao stradanja sveštenika u Drugom svetskom ratu, naveo je u saopštenju za javnost da pljevaljski sveštenici Šiljak i Vukojičić nisu na spiskovima ratnih zločinaca i da su suprotne tvrdnje "napad na SPC".

U dokumentima Državne uprave narodnih dobara pljevaljskog okruga iz 1945. godine, koji se čuvaju u Državnom arhivu u Pljevljima, navodi se da su obojica "streljani kao narodni neprijatelji".

Šiljak i Vukojičić, među još tridesetak sveštenika, kanonizovani su sredinom maja na zasedanju Sabora SPC, kao "postradali mučeničkom smrću za živu veru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: