Veliko arheološko otkriće na Hisaru

Na brdu pored Leskovca ekipe arheologa su pronašle tri masivna predmeta od gvožđa koji potiču s kraja 14 veka pre nove ere.

Izvor: B92

Sreda, 24.08.2005.

11:13

Default images

Profesor dr Miodrag Stojić, naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu, rekao je FoNetu da ovaj pronalazak potpuno menja sliku o otkriću i korišćenju gvožđa na zemljinoj kugli.

Stojić kaže da je, na osnovu ovih pronalazaka, sasvim sigurno da je tehnologija gvožđa i moderne civilizacije započela na ovim prostorima. On je rekao da je pronalazak tri masivna gvozdena predmeta, na mestu gde je pre pet godina pronađeno žezlo od gvožđa, u kome nije pronađeno nikakvo učešće drugog metala, "svetski važno otkriće".

"Ovi rezultati dokazuju da je Evropa imala velike metalurške centre koji su proizvodili gvožđe i da je tu primat imala ova zajednica, na našim prostorima", kaže Stojić i dodaje da su predmeti prona]eni u sondi dubine dva metra, a da je kuća podignuta između 1350. i 1300. godine pre nove ere.

Podsetimo, pre mesec dana, ista ekipa arheologa je na pomenutom lokalitetu našla redak primerak praistorijske srebrne kopče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: