"Vlada nije prevozila leševe"

Svedok odbrane Slobodana Miloševića, Vojislav Šešelj, kaže da Vlada Srbije nije bila uključena u prevoz leševa kosovskih Albanaca.

Izvor: B92

Utorak, 23.08.2005.

10:06

Default images

Haški optuženik i bivši potpredsednik Vlade Srbije, Vojislav Šešelj, odbacio je kao svedok odbrane Slobodana Miloševića, tezu iz optužnice da su vlasti Srbije tokom 1999. godine sprovodile kampanju etničkog čišćenja kosovskih Albanaca.

On je negirao i tvrdnje nekoliko svedoka tužilaštva da su na Kosovu delovale paravojne formacije pod njegovom komandom. Na sugestiju Miloševića, Šešelj je odbacio sve tačke kosovske optužnice, istovremeno iznoseći tvrdnje da su državni organi pokušavali da spreče iseljavanje Albanaca, ali i da su im obezbeđivali bezbedan prolaz ka granicama ka Albaniji i Makedoniji.

Prema njegovim tumačenjima, policija nije oduzimala Albancima lična dokumenta. Sudije su potom konstatovale da nemaju puno koristi od uopštenih ocena i komentara bez dokaza i da takav iskaz Šešelja ne doprinosi Miloševićevoj odbrani.

Tokom današnjeg svedočenja, Vojislav Šešelj rekao je da Vlada Srbije nije bila uključena u prevoz leševa kosovskih Albanaca u unutrašnjost Srbije. "Leševe je prevozio onaj ko je želeo da oni naknadno budu nađeni. Priča o leševima je aktivirana da bi Slobodan Milošević mogao da bude izručen Haškom tribunalu", tvrdio je Šešelj, drugog dana svedočenja na suđenju bivšem jugoslovenskom i srpskom predsedniku.

Miloševićev svedok je u sudnici ispričao i da je CIA, odnosno njen tadašnji šef Džon Dojč, stajala iza smene vlasti u Srbiji 2000. godine, vrbujući u tu svrhu Jovicu Stanišića i Momčila Perišića.

Predsedavajući sudija, Patrik Robinson, upozorio je svedoka da će prekinuti njegov iskaz zbog toga što nije ustao da pozdravi sudsko veće prilikom ulaska i izlaska u sudnicu, što je predviđeno protokolom Haškog tribunala. Šešelj je potom pristao da poštuje pravila.

Inače, Šešelj je iskoristio priliku i da ponovi svoje poznate tvrdnje o političkim i drugim nerešenim ubistvima iz devedesetih godina prošlog veka. Njegovo svedočenje ce biti nastavljeno sutra.

Danas i o Pavkoviću

U Hagu je danas održana rasprava o privremenom puštanju na slobodu generala Nebojše Pavkovića.

Ministar pravde Zoran Stojković je pred Haškim tribunalom u ime zvaničnog Beograda obrazlagao garancije za haškog optuženika Nebojšu Pavkovića, po čijem je zahtevu u Hagu vođena rasprava o privremenom puštanju na slobodu do početka suđenja.

Stojkovića je pozvala odbrana Nebojše Pavkovića, a on je više od sat vremena odgovarao na pitanja tužilaca i sudskog veća. Tužilac Hanis, obrazlažući protivljenje tužilaštva Pavkovićevom zahtevu, citirao je više izjava optuženog generala u kojima on tvrdi da se nikada neće predati Haskom tribunalu: "Ja sam to i ovde objasnio, ja ga lično nikada nisam čuo. Ja jesam čuo i onog Stanimirovića i raznorazna pisanja, ali njega lično nisam čuo. Ali kažem, ponovo objašnjeno je da bi to bilo irelevantno pri činjenici da je on jeste dobrovoljno došao".

Pavković je, zajedno sa još šest bivših funkcionera Srbije, Jugoslavije, vojske i policije, optužen za ratne i zločine protiv čovečnosti na Kosovu, počinjene u prvoj polovini 1999. godine.

Haško tužilastvo je zatražilo objedinjeno suđenje za sve njih. Pavković je, uz generala policije Sretena Lukića, jedan od retkih koji se još uvek nalazi u pritvoru Haškog tribunala, dok su Milan Milutinović, Nikola Šainović, Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević, već na privremenoj slobodi.

Od ranije se pretpostavlja da se policijski general Vlastimir Djorđević, koji je u bekstvu, krije u Rusiji. Odluka o Pavkovićevom zahtevu biće doneta naknadno.

Kao iz najgorih julovskih vremena

Današnje svedočenje Vojislava Šešelja neodoljivo podseća na Julovsku propagandu, izjavila je Ljiljana Smailović, komentatorka nedeljnika NIN: "Šešelj je danas u haškoj sudnici zaista imao dan klevete i apsurdnosti, i to sve pod zakletvom. Postoji jedna upadljiva sličnost sa julovskom bivšom propagandom. Režim je potpuno čist, jedini ljudi koji su zaista ubijeni jesu Miloševiću odani ljudi, zatim nije bilo političkih neprijatelja koji su ikada ovde stradali. Ovaj stepen identifikacije Vojislava Šešelja sa režimom Slobodana Miloševića i julovskom retorikom iz najgorih vremena tog režima, to verovatno izaziva nelagodu i u rukovodstvu Radikalne stranke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: