Irak: Ističe rok za Ustav

Večeras u ponoć po lokalnom vremenu ističe novi rok postavljen za usvajanje iračkog Ustava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2005.

11:15

Default images

Rok za usvajanje novog iračkog Ustava najverovatnije će ponovo biti pomeren, nakon poslednjeg jednonedeljnog odlaganja, dogovorenog prošlog ponedeljka. Kako javlja BBC na srpskom, ukoliko se relevantne političke partije u Iraku ne usaglase oko Ustava, moguće je i da se raspišu novi izbori za ustavotvornu skupštinu.

Međutim, predstavnici kurdskih, šiitskih i sunitskih grupa imaju vremena još samo jedan dan da pokušaju da se dogovore oko zajedničkog rešenja za novi irački ustav. Kako prenosi BBC, najveće nesuglasice među njima odnose se na predlog o federalnom uređenju zemlje, podelu prihoda od prodaje nafte i ulogu islama u zemlji.

Predsednik iraške skupštine Hašim al-Hasani rekao je CNN-u da su pregovarači postigli sporazum oko jednog od ključnih pitanja, a to je uloga islama u ustavu, kao i da očekuje da će se konačan sporazum ipak postići.

Iračanin Sabah Al-Mukhtar, koji predvodi Asocijaciju arapskih pravnika Velike Britanije, objašnjava da su glavne razlike između iračkih partija u tome kako one vide oblik teritorijalnog uređenja Iraka. "Kurdi žele federaciju, ali ne žele da to bude šiitska federacija. Šiiti hoće federaciju, jer hoće da se spoje sa Iranom. I među samim šiitima zavladala je podela na one koji su uz Iran i one koji nisu. Povrh svega toga imate sunitske Arape, koji su do kraja protiv federativnog uređenja, jer smatraju da bi to bio uvod u podelu zemlje", rekao je Al-Mukhtar.

S druge strane, analitičari procenjuju da ni novi ustav neće biti dovoljno snažna prepreka da se obuzda postojeće nasilje u Iraku, s tim da, kako upozoravaju Amerikanci, njegovo neusvajanje ide najviše u prilog pobunjenicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: