Sukob Davinić-Dinkić: O čemu je reč

Još nije sasvim jasno šta je pravi povod za sukob ministra finansija Mlađana Dinkića i ministra odbrane Prvoslava Davinića,

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2005.

17:22

Default images

Posle žestoke razmene međusobnih optužbi između stranačkih kolega, ministra odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslava Davinića i srpskog ministra finansija Mlađana Dinkića, još nema najava da će o tom problemu raspravljati Savet ministara ili resorni Odbor u parlamentu Državne zajednice.

Sa druge strane, visoki funkcioner G17 plus Miloljub Albijanić, najavio je da će o tom problemu razgovarati Predsedništvo te stranke i, kako je rekao, doneti "odgovarajuću odluku"

Dinkić je nedavno rekao da u vojnim finansijama vlada potpuni haos, da Ministarstvo odbrane konstantno potresaju skandali i afere, da o finansijama odlučuju Crnogorci, pa da će zbog svega toga kao zamenik ministra odbrane početi da radi Aleksandar Radović, bivši direktor Republičke uprave javnih prihoda, koji će biti zadužen da kontroliše finansije.

Ministrar Davinić je oštro reagovao, odbacio optužbe i odbio da predloži Radovića za svog zamenika. Neki izvori, sa druge strane, navode da je po sredi borba za kontrolu nad predstojećom prodajom vojne imovine u Srbiji.

Prema nezvaničnim informacijama, posle ovog sukoba, članstvo Davinića u G17 plus više nije izvesno, kao ni njegov ostanak na mestu ministra odbrane.

Visoki funkcioner G17 plus Miloljub Albijanić na ova pitanja danas nije ponudio konkretne odgovore, ali je obavestio novinare u republičkom parlamentu da se predsednik te partije Miroljub Labus vratio sa odmora i da će se o svim navedenim pitanjima razgovarati na sednici Predsedništva: "Ministarstvo finansija i Mlađan Dinkić zavode red u državi Srbiji i od tog reda niko ne može da odstupi. Svi koji troše narodne pare... Ali, da li se Davinić drži tog reda? ...Sve karte će biti otvorene na sednici Predsedništva i biće doneta odgovarajuća odluka".

Predstavnici opozicionih partija zameraju što se jedan unutarstranački problem predstavlja kao državni i žestoko se suprotstavljaju dolasku Aleksandra Radovića u Ministarstvo odbrane: "Tragedija je što matični odbor Skupštine Srbije nema ingerencija da o tome raspravlja, može možd samo odbor za finansije da raspravlja o finansijama koje kao budžetska sredstva Srbija daje Vojsci", kaže Milorad Mirčić iz SRS-a.

Zoran Anđelković, SPS, najavljuje mogućnost zahteva za smenu Saveta ministara: "Ako bi Radović stvarno dođe za zamenika ministra odbrane, uz saglasnost Saveta ministara, onda nama ništa drugo ne preostaje nego da tražimo smenu Saveta ministara".

Iz Saveta ministara, još nema naznaka da bi se to telo uskoro moglo sastati kako bi razgovaralo o ovom problemu. Kako se saznaje, tek u utorak treba očekivati prve neformalne kontakte unutar nadležnog Odbora za odbranu Državne zajednice.

Podsetimo da je predsednik SCG Svetozar Marović pružio punu podršku Prvoslavu Daviniću ocenivpi da Ministarstvo odbrane radi potpuno u skladu sa odlukama Vrhovnog saveta odbrane .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: