"Crna Gora može brže u EU"

Direktor Međunarodne krizne grupe Džejms Lajon ocenjuje da bi se Crna Gora mogla brže kretati prema EU od Srbije

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2005.

10:03

Default images

S druge strane, prema ocenama Lajona, Srbija bi mogla igrati ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti, "ukoliko bi odustala od teritorijalnih pretenzija prema susedima i prestala voditi teritorijalne i nacionalne bitke devedestih godina prošlog vijeka". Crna Gora se može brže kretati ka EU, ako bude ispunjavala sve neophodne kriterijume za usklađivanje sa direktivama EU, rekao je Lajon podgoričkoj "Republici".

Direktor MKG podseća da je za članstvo u Evropskoj uniji potrebno ispuniti veoma specifične kriterijume i da bi u slučaju da Crna Gora postane nezavisna, Brisel procenjivao njen stvarni progres na objektivan način.

Popović: Mladić nije uslov za pregovore

Republički ministar za nauku Aleksandar Popović izjavio za "Blic" da izručenje Haškom sudu bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, optuženog za ratne zločine, nije uslov za početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, zakazanih za 5. oktobar.

Pouzdano znam da niko iz Vlade Srbije ne pregovara sa generalom Ratkom Mladićem i da ne postoje baš nikakva saznanja o njegovoj trenutnoj lokaciji ili kretanju, izjavio je Popović.

Nema pomaka nakon izručenja Pavkovića

Komentarišući upozorenja Evropske komisije da Srbija i Crna Gora moraju da nastave da sarađuju sa Haškim tribunalom jer je to preduslov za napredak u raznim etapama procesa pridruživanja, pre i tokom pregovora o sporazumu s EU, Aleksandra Milenov iz beogradske kancelarije Haškog tribunala kaže da očekuje da će Beograd nastaviti saradnju sa Tribunalom i bez pritisaka sa strane.

Prema informacijama kojima se raspolaže u Hagu, osim Ratka Mladića u Srbiji nalaze se još Goran Hadžić, Sredoje Lukić, Zdravko Tolimir i Dragan Zelenović, a tokom leta mediji su prenosili izjave pojedinih zvaničnika suda da se Radovan Karadžić skriva u Crnoj Gori.

Gostujući u Proces TV-u Milenov je rekla da 25 aprila, kada je u Hag otputovao general Nebojša Pavković nije bilo izručenja niti dobrovoljnih predaja sudu: "U suštini nije bilo nikakvog pomaka od 25. aprila kada je bio taj poslednji rok što se tiče napretka ka Evropskoj uniji. Mene bi razočaralo da jedino takvi rokovi mogu da utiču na saradnju i iskreno se nadam da ćemo videti još begunaca u Trubunalu i da pritisak ne bude potreban. Vlasti u SCG treba da shvate da je u njihovom interesu, ne samo zbog pridruživanja nekim međunarodnim institucijama, nego da bi zadovoljili pravdu, da bi dali nekakvu satisfakciju žrtvama, koje tragaju za pravdom, ne samo danima i mesecima, nego 13-14 godina."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: