Razgovori Eidea u Beogradu

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za procenu standarda na Kosovu, Kai Eide, boravi danas u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2005.

08:03

Default images

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN, za procenu ispunjenosti standarda, Kai Eide, razgovarao je sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom spoljnih poslova Vukom Draškovićem. On je zvaničnom Beogradu uputio apel da ubedi kosovske Srbe da uđu u pokrajinske institucije, kao i da se uključe u proces decentralizacije.

Izaslanik generalnog sekretara UN kaže da je očekivao da će videti veći napredak u međusobnim odnosima Albanaca i Srba, ali dodaje i da se nada da će napredak ipak biti ostvaren uskoro, kako bi on mogao da napiše "kredibilan i solidan izveštaj".

Da bi tako bilo, zvanični Beograd mora ubediti kosovske Srbe da prekinu sa pasivnim odnosom prema pokrajinskim institucijama, smatra on: "Voleo bih da Beograd podstakne kosovske Srbe da se uključe u projekat stvaranja pilot opština. Mislim da je to važno, da je to u interesu kosovskih Srba. Nadam se da će im dati zeleno svetlo i za uključenje u ostale institucije, pre svega skupštinu".

Kada je reč o decentralizaciji Kosova, ministar spoljnih poslova Vuk Drašković, nada se da još uvek ima vremena da Srbi predlože plan C, odnosno izmene aktuelnog plana B za decentralizaciju. On je tražio od Eidea da iskoristi svoj uticaj kako bi većinski srpsko selo Čaglavica bilo priključeno pilot opštini Gračanica, što bi stvorilo stabilnu srpsku većinu u toj opštini: "Kada je reč o Srbima došao je trenutak da i mi ovde u Beogradu i naš narod na Kosovu i njihovi lideri, shvatimo da nije dovoljan argument samo reći ne. Moramo se kazati i za šta smo i kada je u pitanju decentralizacija i kada su u pitanju pilot projekti i kada je u pitanju plan bio A, B... Nije dovoljno samo reći: Mi smo protiv", kazao je Vuk Drašković.

Jedno od pitanja specijalnom izaslaniku generalnog sakretara UN, odnosilo se i na stav Švajcarske, jedine države koja se otvoreno izjasnila za nezavisnost Kosova. Novinar švajcarskog radija pitao je da li taj stav koristi ili šteti, na šta je Eide zakolutao očima: "Suviše sam pametan da bih odgovorio na to pitanje. Hvala Vam puno".

Ovo je treća poseta Kaia Eidea Srbiji i Kosovu od kada mu je Kofi Anan poverio misiju procene standarda, posle čijeg ostvarenja bi trebalo da počnu pregovori o konačnom statusu pokrajne.

Šta posle?

Nakon poseta Kosovu i Beogradu, očekuje se da će Eide sastaviti izveštaj o ispunjenosti standarda na Kosovu, koji će krajem septembra predati Kofiju Ananu i Savetu Bezbednosti UN. Mnogi smatraju da će taj izveštaj indirektno odrediti dalji tok zbivanja oko Kosova, odnosno, dati smernice da li ima osnova da uskoro bude pokrenut dijalog o budućem statusu Kosova.

Analitičari, naime, upozoravaju na mogućnost da Vašington i Evropska unija izvrše pritisak na Beograd da se preskoče standardi i i pređe u sledeću fazu - da počnu pregovori o konačnom statusu Kosva. I u kabinetiu premijera i predsednika Srbije očekuju da će izveštaj Kaia Eidea o dostignutosti standarda biti objektivan i da će neće dati zeleno svetlo da se pređe na razgovore o statusu.

Zvanični Beograd i dalje ostaje pri stavu da se pre početka razgovora o statusu moraju ispuniti standardi. Savetnik premijera Srbije, Slobodan Samardžić, smatra da i međunarodna zajednica treba da odluči o svojim daljim potezima: "Nemoguće je preći na razgovor o statusu, čime bi se zapravo albanskoj zajednici, koja je vinovnik svih ovih negativnih tendencija, dao jedan veliki plus i zatvorile bi se oči prema svemu onome što je urađeno zadnjih šest godina. Prema tome, treba očekivati da će posle izveštaja Kaia Eidea nastupiti jedna pauza gde će se i međunarodni činilac konsolidovati u pogledu svoje politike na Kosovu i Metohiji i to međuvreme iskoristiti za pojedinačne konsultacije s Beogradom i Prištinom oko toga kako ići dalje."

Savetnik predsednika Srbije za Kosovo Dušan Bataković kaže da će Beograd insistirati i na razgovorima o decentralizaciji, koja, prema njegovim rečima, za srpsku zajednicu na Kosovu znači pitanje opstanka i daljeg života i suživota sa Albancima. On kaže da je Beograd svestan činjenice da albanska strana sada insistira na početku razgovora o konačnom statusu i da sva druga pitanja, pa i pitanje decentralizacije, stavlja u drugi plan. Bataković navodi da je pitanje decentralizacije za Beograd od ključnog značaja bez čega neće biti ni efikasnog napretka u pregovorima. "Stoga mislim da će od brzine implementacije decentralizacije, ne ni po planu A, ni po planu B, nego recimo po nekom planu C, koji će pre svega definisati kosovski Srbi, koji su najviše zainteresovani za održiv i normalan život na Kosovu i novim administrativnim jedinicama, biti uslov daljih pregovora o statusu", kazao je Bataković.

Petersen: U oktobru odluka o razgovorima o statusu

Šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen izjavio je da očekuje da će Savet bezbednosti UN tokom oktobra doneti odluku da li su "sazreli uslovi" za pregovore o statusu Kosova. Jesen-Petersen je, u intervjuu Radiju Slobodna Evropa, rekao da proteklih godinu dana ide u prilog takvom očekivanju i dodao da je zabrinut što mnogim kosovskim Srbima koji bi hteli da kažu u kakvom Kosovu žele da žive, zvaniči Beograd ne daje "zeleno svetlo" za učešće u političkim procesima.

Ejde i Tadić: Za napredak potrebni ustupci

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za ocenu standarda na Kosovu i Metohiji Kaj Ejde i predsednik Srbije Boris Tadić ocenili su da su za postizanje željenog napretka u decentralizaciji Kosova i Metohije potrebni ustupci.

Ejde i srpski predsednik razgovarali su o teškoćama u ispunjavanju standarda i o problemu decentralizacije koja, kako je istakao Tadić, ostaje ključ za pozitivno rešavanje nagomilanih problema u pokrajini, navodi se u saopštenju.

Tadić je, takođe, naglasio da bez promocije novih vrednosti i
standarda međuetničkih odnosa na Kosovu i Metohiji neće biti potrebnog napretka, a "posebno je insistirao na sveobuhvatnoj zaštiti srpskih crkava i manastira u pokrajini, kao značajnog segmenta ukupnog smirivanja napetosti i uspostavljanja međusobnog poverenja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: