Ekvador suzbija proteste zbog nafte

Ekvadorske bezbednosne snage preuzele su kontrolu u dve amazonske provincije i pojačale mere oko izvora nafte.

Izvor: Beta

Petak, 19.08.2005.

10:28

Default images

Nakon što je predsednik Ekvadora u sredu uveče proglasio vanredno stanje u provincijama Sukumbios i Orelana, snage bezbednosti, uz upotrebu suzavca, postepeno suzbijaju proteste, koji su značajno smanjili proizvodnju i izvoz nafte. Protestanti zahtevaju da strane kompanije koje rade u tom regionu obezbede finansijsku pomoć za infrastrukturne projekte i otvaranje novih radnih mesta.

Oni takođe traže od vlade da promene ugovore sa stranim naftnim kompanijama kako bi se povećao državni udeo u njihovim poslovima.

Izvoz nafte u Ekvadoru pao je za 63 odsto od kada su u ponedeljak demonstranti okupirali naftne izvore, uništili opremu i blokirali
auto-puteve, saopštila je državna naftna kompanija Petro-Ekvador. Ta kompanija je proglasila prinudne mere na svoj izvoz, koje joj dozvoljavaju da zaustavi otpremanje nafte sve dok situacija ne bude pod kontrolom.

Petro-Ekvador izvozi dnevno oko 144.000 barela nafte, a veći deo ukupnog izvoza nafte odlazi u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: