I Brazil najavio istragu o ubistvu

Vlast u Brazilu najavljuje da će sprovesti sopstvenu nezavisnu istragu o tome zašto je policija ubila Brazilca u Londonu.

Izvor: B92

Petak, 19.08.2005.

10:22

Default images

27-godišnjeg brazilskog električara Žana de Menezesa ubila je policija u podzemnoj železničkoj stanici dan posle neupslih bombaških napada na stanice gradskog prevoza. Zvanični Brazil je to odlučio posle informacija da je londonska policija napravila veliku grešku, što je još više pojačalo bes u toj državi.

Istražna komisija iz Brazila posetiće sledeće nedelje Veliku Britaniju, nakon što su procurele informacije koje su bacile sumnju na ranije policijske izveštaje.

Policija je ranije saopštila da je greškom zamenila mladog Brazilca sa nekim od bombaša-samoubica i da ga je zbog toga upucala više puta. U prvim policijskim izveštajima se navodi da je De Menezes bio obučen sumnjivo i da je bežao od naoružanih policajaca.

Dokumenti i snimci koje je objavila telefizija ITV (Aj-ti-vi) pokazuju da je brazilski električar normalno hodao u podzemnoj stanici i da se čak zaustavio da uzme besplatne novine, pre nego što se ukrcao u voz, kada je i ubijen. Mladić je verovatno pogrešno identifikovan kao jedan od osumnjičenih za napade zato što je izašao iz kuće koju je policija držala pod prismotrom. On takođe nije imao veliki kaput, kako je prvobitno saopšteno, već običnu teksas jaknu.

Advokati koji zastupaju porodicu De Menezes pozvali su šefa londonske policije Iana Blera da podnese ostavku, nakon njegove prve izjave kada je rekao da je mladić izazvao policiju jer je odbio da posluša naređenje. On je to odbio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: