Umro fotograf ubijenog Čea

Bolivijski fotograf Fredi Alborta, koji je 1967. snimio čuvenu fotografiju ubijenog Ernesta Če Gevare, umro je u La Pazu.

Izvor: B92

Petak, 19.08.2005.

10:10

Default images

Alborta je 1967. bio jedan od fotografa kome je bilo dozvoljeno da vidi i fotografiše telo Če Gevare, pošto ga je bolivijska vojska uhvatila i likvidirala. Snimak na kojem se vidi Gevara kako leži mrtav, nagog torza, a izgleda kao da je živ i da gleda u objektiv, obišao je svet i mnogi su ga poredili sa slikom "Mrtvi Hrist" italijanskog renesansnog majsora Andree Mantenje.

Fotografija, na kojoj Če leži širom otvorenih očiju, "kao da je živ", u poljskom krevetu u bolničkoj perionici u bolivijskom gradiću Valegrande, 430 kilometara od glavnog grada, prvo se pojavila u novinama u Boliviji, posle čega je objavljena u celom svetu.

Posmartni ostaci legendarnog gerilskog vođe tada su tajno pokopani u zajedničkoj grobnici na aerodromu u Valegrandeu. Tek 30 godina kasnije, grupa kubanskih i argentinskih antropologa pronašla je ostatke koji su zatim položeni u mauzolej u Santa Klari, na Kubi.

Na Kubi se o Alborti govorilo kao o članu grupe fotografa i kamermana koje je, u progandne svrhe, bolivijska vojska dovela da snime "ratni trofej", leš slavnog gerilca, ubijenog 9. oktobra 1967, sutradan po hapšenju.

On je radio kao fotoreporter sve do početka ove godine, kada je morao da se povuče zbog bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: