Cene lekova povećane za tri odsto

Ministar zdravstva Milosavljević tvrdi da je povećanje cena bilo neophodno zbog osiguranja redovnog snabdevanja do kraja godine

Izvor: B92

Petak, 19.08.2005.

14:45

Default images

Milosavljević je rekao da je odluka doneta da bi se ispravio disparitet u ceni stvoren ove godine i da je njom vlada delimično izašla u susret zahtevu famaceutske industrije i uvoznika lekova. Vlada procenila da efekat povećanja cene lekova na inflaciju biti zanemarljiv - oko 0,8 odsto, što je postignuto snižavanjem stope PDV-a za lekove koji nisu na pozitivnoj listi sa 18 na osam odsto.

Odluku vlade o povećanju participacije za najjednostavnije medicinske usluge sa 10 na 20 i 20 na 50 dinara, Milosavljević je obrazložio dosadašnjim malim udelom tih sredstava u budžetu fonda za zdravstveno osiguranje. Za ozbiljnije procedure, kao što su pregledi na ultrazvučnom aparatu, skeneru i magnetnoj rezonanci, participacija se neće menjati. Pacijenti sa niskim primanjima će, prema rečima ministra, biti zaštićeni jer visina participacije ne može iznositi više od trećine zarade ili penzije koja je ispaćena za poslednji mesec.

Ministar je najavio da će odobrenim programom racionalizacije u zdravstvu biti omogućeno zapošljavanje nekoliko stotina mladih lekara, pošto je za odlazak sa radnih mesta uz otpremnine zainteresovano oko osam hiljada zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: