Da li je Mandić propisno izručen

Crnogorska policija izručila je državljanina SCG Momčila Mandića prema protokolu o saradnji pravosudnih vlasti Crne Gore i BiH.

Izvor: FoNet

Petak, 19.08.2005.

09:59

Default images

Podgoričkim "Vijestima" u crnogorskom ministarstvu pravde rečeno je da je protokolom, koji su u maju ove godine potpisali crnogorski državni tužilac Vesna Medenica i glavni tužilac BiH Marinko Jurčević, predviđena saradnja dva tužilaštva tokom istražnih i sudskih postupaka.

Postupak izručenja Mandića, koji je u sredu uhapšen u svom stanu u centru Budve i istog dana predat policiji BiH, nije obavljen posredstvom ministarstva pravde Crne Gore. U ministarstvu pravde "Vijestima" je rečeno da su o tome pregovarale policije Crne Gore i BiH.

List  tvrdi da je Mandićevo hapšenje dogovoreno na julskom sastanku šefova tajnih policija Crne Gore, Srbije i Republike Srspke u Crnoj Gori, kome je prisustvovao šef CIA-e za Balkan.

Pozitivno-pravni propisi Srbije, Crne Gore i državne zajednice zabranuju izručenje državljana SCG drugim državama. Prema navodima ministra unutrašnjih poslova Srbije Dragana Jočića, Mandić je državljanstvo SCG dobio upisom u matične knjige opštine Herceg Novi.

BIH demantuje

Glavni tužilac Bosne i Hercegovine Marinko Jurčević demantovao je tvrdnje iz crnogorskog ministarstva pravde da je Momčilo Mandić izručen na osnovu sporazuma o saradnji u oblasti pravosuđa koji su u maju potpisali Crna Gora i BiH.

Jurčević je banjalučkim Nezavisnim novinama izjavio da taj sporazum isključuje oblast izručenja. "Postupak izručenja Mandića nije urađen na temelju ovog sporazuma. Taj sporazum podrazumijeva saradnju, razmjenu informacija te provođenje određenih krivičnih postupaka na teritoriji druge države", rekao je Jurčević.

Ministar pravde BiH Slobodan Kovač je rekao da po Ustavu SCG ne postoji mogućnost izručenja njihovih državljanja drugoj zemlji.

Crnogorska policija uhapsila je 17. avgusta Mandića u Budvi, na zahtev Tužilaštva BiH i potom ga isporučila policiji te zemlje. Sud BiH nalog za hapšenje Mandića izdao je u julu 2003. godine na zahtev Tužilaštva BiH pošto je njegova "Privredna banka Srpsko Sarajevo" stavljena pod prinudnu međunarodnu upravu.

Momčilo Mandić se, pod sumnjom da je jedan od ključnih ljudi u mreži podrške haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, od marta 2003. godine nalazi na crnim listama Evropske unije i SAD, a odlukom Kancelarija Visokog predstavnika BiH Mandiću su blokirana sredstva na računima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: