Milan Lukić pred argentinskim sudom

Haški optuženik Milan Lukić se pojavio pred argentinskim sudom, nakon jučerašnjeg hapšenja. Očekuje se odluka o izručenju.

Izvor: B92

Utorak, 09.08.2005.

10:13

Default images

Kako je za AFP rekao branilac koji je Lukiću dodeljen po službenoj dužnosti, a koji je želeo da ostane anoniman, sada se očekuje odluka sudije o izručenju Lukića. Dok je sa lisicama na rukama čekao u jednoj sali, u blizini kancelarije suda gde je saslušan, Lukić je novinaru Frans presa kazao da je prihvatio da bude izručen Haškom tribunalu.

Milan Lukić je imao pasoš SCG na lažno ime Goran Đukanović, saznaje B92. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da je to hapšenje rezultat intenzivnih radnji ovdašnjih službi bezbednosti i međunarodne zajednice. On veruje da se i ostali haški optuženici kreću uz pomoć pasoša sa lažnim imenima.

"Sasvim sigurno, oni nisu dobili ove godine pasoš. Pretpostavljam da su bili povezani sa bivšim strukturama, a mnogi od njih su odrađivali prljave poslove za nekadašnju Službu državne bezbednosti. Po istoj logici Legija je imao više putnih isprava i verujem da je to model koji su i drugi primenjivali", kaže Ljajić.

Lukić je uhapšen u stanu u mondenskom delu Buenos Airesa, Rekoleta. Argentnski dnevnici navode da je Lukić u glavni grad Argentine došao pre petnaestak dana, a da su juče doputovali njegova supruga i šestogodišnja ćerka. Uhapšen je po povratku sa aerodroma, iako je promenio tri taksija.

Čovek koji mu je iznajmio stan rekao je da je Lukić došao sa južnoafričkim ispravama i "gomilom evra", da je platio stanarinu za tri meseca, ali da se nakon toga nije pojavljivao. Susedi i portir zgrade u kojoj je Lukić iznajmio stan izjavili da je delovao kao "miran, učtiv i prijatan čovek" koji nije govorio španski, ali se sporazumevao na portugalskom jeziku.

Osim u Hagu bilo je govora o mogućnosti da se Lukiću sudi u Sarajevu. Rasim Ljajić ne veruje u to: "Milan Lukić se tretira, bar do sada, kao visokorangirana ličnost u samom Tribunalu i među pet osoba sa najtežom optužnicom, tako da ne mogu da tvrdim da će tužilaštvo predložiti da ovaj slučaj bude ustupljen Sarajevu. Sa teorijske tačke gledišta to je moguće, ali zbog značaja i težine zločina za koje se optužuje, teško je poverovati da se to može dogoditi", kaže Ljajić.

Za razliku od Ljajića, portparol glavnog tužioca Haškog tribunala Florans Artman nije mogla da precizira da li će Lukić biti prebačen u Hag ili u Srbiji, u kojoj je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina otmice i ubistva 16 Muslimana u mestu Sjeverin 1992. "Tužilaštvo od policije u Argentini zahteva delovanje po nalozima Tribunala za hapšenje, koji važe svagde u svetu. Očekujemo od vlasti hapšenje begunaca koji su još na slobodi, a podsećam da je reč o njih devet", kaže Florans Artman.

Vrlo teški zločini

O Milanu Lukiću i tome šta se dešavalo u Sjeverinu u filmu "Otmica" govorili su i učesnici događaja.

Haški tribunal je u novembru 2000. Lukića optužio za zločine protiv čovečnosti počinjene ubistvom, maltretiranjem i terorisanjem civila nesrpske nacionalnosti iz višegradskog kraja. 

Lukić je drugi Srbin optužen za ratne zločine koji je ove godine uhapšen u Argentini. Pre njega uhapšen je Nebojša Minić, koji je u Srbiji optužen za ratne zločine na Kosovu, a uhapšen je u maju u gradu Mendoza, u zapadnoj Argentini.

Opširnije o "slučaju Sjeverin" možete pročitati u Specijalu B92.

Simić: MUP RS vodio akciju

Savetnik predsednika Srbije Jovan Simić kaže da je MUP Republike Srpske vodio akciju hapšenja Milana Lukića i da do njegovog hvatanja nije moglo doći bez koordinirane akcije više službi. Simić je izjavio da nije čudno to što je Lukić uspeo da pobegne čak u Argentinu jer su granice porozne, a da je on verovatno imao i više lažnih pasoša, javlja Beta.

Stojković: Tražimo izručenje, ali prioritet ima Hag

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković izjavio je će Srbija od Argentine tražiti izručenje haškog optuženika Milana Lukića na osnovu presude kojom je osudjen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, ali i istakao da Haški tribunal ima prioritet nad domaćim pravosudjem.

"Imajući u vidu postupak koji je protiv njega vodjen kod nas i da mu je izrečena kazna zatvora od 20 godina, mi ćemo tražiti izručenje. Medjutim, ako Haški tribunal bude tražio izručenje, što će verovatno i učiniti s obzirom da se i pred Tribunalom vodi postupak, on ima prioritet nad domaćim pravosudjem", rekao je Stojković Radio-televiziji Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: