Kako je nestala motorna testera

Okružno tužilaštvo u Požarevcu saopštilo je da je povuklo optužnicu protiv Marka Miloševića na osnovu izjave Zorana Milovanovića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.08.2005.

08:38

Default images

U toj izjavi, oštećeni Milovanović kaže da ga Milošević nije prinudio ni na šta. Zamenik Okružnog tužioca u Požarevcu, Dmitar Krstev, otkazao je ranije najavljenu konferenciju za novinare. Umesto toga, novinarima je u Tužilaštvu podeljeno nepotpisano saopštenje s pečatom Okružnog tužilastva u Požarevcu.

U saopštenju se navodi da je oštećeni Zoran Milovanović 18. jula ove godine, došao u tužilaštvo, i Krstevu, zameniku tužioca dao izjavu da Marko Milošević, za razliku od ostalih optuženih, nije, kako njega, tako ni članove Milovanovićeve porodice prinudio na bilo šta. Ovo je razlog zbog koga tužilaštvo odustaje od daljeg gonjenja Marka Miloševića.

Ostaće nejasno zbog čega Krstev nije tom prilikom uputio Milovanovića na opštinsko tužilaštvo koje je i podiglo optužnicu. Psihijatar Vojin Kuzmanović je svedočio da je Milovanović posle tog događaja imao problema s posttraumatskim sindromom, te da mu je prilikom lečenja rekao da ga je maltertirao i sam Marko Milošević:

"Mogu da kažem da je Zoran Milovanović lečen kod mene zbog simptoma posttraumatskog stresa. Uzimajući na početku lečenja osnovne podatke, saznao sam da je malteretiran u Madoni. Rekao mi je ko su bili akteri i između ostalog je naveo i Marka Miloševića, koji mu je pretio testerom i potencijalnim ubistvom, što je bio 'okidač' za sve njegove dalje poremećaje".

Nepoznato je da li je Krstev postupio prema obaveznom uputstvu republičkog tužilaštva, ili se na povlačenje optužnice odlučio samovoljno. Ipak, iz izvora bliskih okružnom tužilaštvu saznaje se da je tadašnji vd. a sadašnji republički javni tužilac Zoran Grujičić krajem januara zahtevao reviziju spisa ali i naveo kako smatra da postoje jasni dokazi koji potkrepljuju optužnicu.

Testera, pretnje, zaklinjanje, dokazi

Protiv Marka Miloševića podignuta je optužnica zbog iznude jer je Milovanoviću pretio da će ga motornom testerom iseći na komade i baciti u Veliku Moravu, ako mu ovaj ne prizna ko stoji iza organizacije Otpor i ko je finansira.

Milošević je prema toj optužnici u prvobitnom postupku osuđen na šest meseci zatvora, a pravnici ocenjuju da promena iskaza oštećenog Zorana Milovanovića, koji sada tvrdi da se ne seća mu je Milošević pretio motornom testerom, nije mogla biti presudan razlog za odluku o povlačenju, pogotovo što dokazi i ostali iskazi govore drugačije.

Pre pet meseci, Zoran Milovanović se kleo u boga da je motorne testere ipak bilo. "Ja se kunem pred bogom i pred narodom da je bilo motorne testere i da je Milošević pretio da će me motornom testerom iseći na komade i prineo mi sečivo na dva centimetra od glave. Jedini razlog za pretnje bio je to što nisam bio pripadnik JUL-a, SPS-a, što sam se opredelio da krenem u borbu protiv režima Slobodana Miloševića i što sam bio aktivista Otpora", rekao je tada Milovanović.

Njegova majka Radoslavka Milovanović je 25. jula 2005. u pismu advokatu Vladanu Batiću navela da su ponovo učestale pretnje njenoj porodici i da oni nemaju snage da sve ponovo preživljavaju.

Suđenje Marku Miloševiću, na kojem je osuđen na šest meseci, pratila je novinarka B92 Radoslavka Despotović. Ona podseća na svedočenja ljudi koji su oštećenog videli kobne noći. "Nenad Lekić je izjavio da je nešto pre ponoći sreo Milovanovića, kom je rolka bila pocepana. Veronika Stepić je svedočila da je, pošto su Miloševićevi saradnici stavili Milovanovića u automobil i odvezli ga u diskoteku Madona, našla rastavljen mobilni telefon i patiku koji pripadaju Milovanoviću blizu mesta događaja. Lekar Miodrag Čudomirović, takođe svedok na glavnom pretresu, konstatovao je masnice na Milovanovićevom telu.

Advokati objašnjavaju da je Milovanović u opasnosti od krivičnog gonjenja ako tvrdi da je lažno optužio Miloševića.

Nema nikakvog "dila"

Ukidanje optužnice protiv Marka Miloševića kao i ukidanje poternice za Mirjanom Marković ponovo pokreću pitanje da li su bile istinite priče da je time bila uslovljena podrška Miloševićevog SPS-a Vladi Vojislava Koštunice.

I u DSS-u i u SPS-u demantovali su da je deo dogovora oko podrške vladinih predloga u skupštini bilo povlačenje poternice za ženom aktuelnog predsednika SPS-a Slobodana Miloševića.

Međutim u međuvremenu poternica je ukinuta. U petak je ukinuta i optužnica protiv Marka Miloševića.

I nakon ovoga u DSS ponavljaju ranije izjave da povlačenje poternica za članovima porodice Slobodana Miloševića nije deo bilo kakvog dogovora: "Ne postoji nikav dil oko toga niti može oko toga da se previ bilo kakav dil", kaže Andreja Mladenović, portparol DSS-a.

Jovan Ćirić iz Instituta za uporedno pravo kaže da smo svedoci da tužioci poslednjih godina ne tuže one koje bi trebalo. On podseća da nije samo pitanje porodice Milošević već i svih ostalih iz tog režima protiv kojih nidada nisu pokrenuti postupci, ili zbog toga što nisu krivi ili zbog političkih dogovora: "Tužilac po definiciji nije nezavisni organ on je državni organ, prema tome uticaj države i politike i na rad tužilaštva i na njegov izbor i na svakodnevni rad je veliki i to ne samo kod nas nego svuda u svetu, u krajnjoj liniji kod nas se više i ne upotrebljeve termin javni tužilac nego državni tužilac znači tužilac je srastao sa državom i sa izvršnim organima vlasti".

Na zaključak da se politika ponovo umešala u pravosudje, navodi činjenica da je za samo dva meseca dva puta došlo do intervencije više tužilačke instance na nižu i oba puta u korist članova porodice Slobodana Miloševića.

I pored toga, u stranci srpskog premijera po ko zna koji put ponavljaju i da se ne mešaju rad sudova i tužilaštva kao i da taj rad nikada ne komentarišu. Portparol DSS-a Andreja Mladenović pokušao je da objasni kako je moguće da stranka koja poštuje podelu vlasti, zahteva od političara u Makedoniji da utiču na promenu pravosnažne presude makedonskom državljaninu, inače vladici Srpske pravoslavne crkve Jovanu: "M i nismo ukazivali na to ko treba da oslobodi vladiku, ja sam samo napomenuo da se nadam da će svi državni organi u makedoniji doprineti koliko je u njihovoj moći da se vladika nađe na slobodi".

Zoran Mladenović promenio je izjavu kojom je optuživao Marka Miloševića ali je najasno da li je to uradio zbog političkih pritisaka njegove stranke Nove Srbije za šta je kako tvrde ostali otporaši dobio novac ili zbog straha kako je u pismu advokatu navela Milovanovićeva majka.

"Kamo sreće da Vlada ima uticaj na sudove"

Ministar pravde Zoran Stojković izjavio je da su besmislene tvrdnje da je Vlada Srbije uticala na povlačanje optužnice protiv Marka Miloševića, kao deo dogovora sa socijalistima o njihovoj podršci vladi. “Ja sam vest o povlačenju optužnice protiv Marka Miloševića pročitao u novinama. Vlada nema uticaj na sudove. Kamo sreće da ima, da ih nateramo da rade", rekao je Stojković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: