Prvo dug, onda sklapanje "punta"

Sporazum koji je kragujevačka Zastava sklopila sa italijanskim Fijatom nije previše povoljan za srpsku fabriku automobila.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2005.

09:23

Default images

Kako saznaje B92, ugovor predviđa da posao sklapanja modela "punto" u Zastavi može započeti tek pošto se Fijatu isplati dug od 11 miliona evra. Posle toga, Zastava će, u stvari, sklapati stari model "punta", koji Fijat izbacuje iz proizvodnje, jer je već spreman novi model. I na kraju, ti automobili ne mogu se prodavati pod firmom Fijata.

Jedina povoljnost za Zastavu je to što će proizvoditi rezervne delove za stari "punto", na šta je Fijat obavezan zbog servisiranja prodatih automobila.

Nova tehnologija, nova radna mesta

Zastavi će biti potrebni novi radnici kada u septembru potpiše ugovor sa FIAT-om o sklapanju "punta" i izradi delova. Ovo je izjavio generalni direktor grupe Zastava vozila Zoran Radojević. Prema njegovim rečima, nova tehnologija će biti u pogone uvedena u narednih devet do dvanaest meseci.

"U toku inoviranja tehnologija, već ćemo imati šansu da osvajamo proizvodnju pojedinih delova, kako u Zastavi, tako i u preduzećima na području Srbije. Javljaće se velike mogućnosti za proizvodnju i zapošljavanje. Odmah počinjemo da sklapamo i pozicioniramo vozila na tržištu, ali najpre sa uveženim delovma i komponentama italijanskog prozvođača ", kazao je Radojević.

On je dodao da će po potpisivanju ugovora sa Fijatom, i sa Vladom Srbije biti definisani načini kreditiranja obnove proizvodnih tehnologija, za šta će biti potrebno 15 miliona evra. Podsećamo, ministar finansija Mlađan Dinkić obećao je pre dva meseca da će kreditirati obnovu proizvodnih tehnologija u kragujevačkoj fabrici, ukoliko dobije licencu nekog od svetskih proizvođača automobila.

Direktor grupe Zastava vozila odbio je da pre potpisivanja ugovora precizira koliko će se godišnje vozila proizvoditi i koliko će zaposlenih biti radno angažovano, ali je istakao da će biti potrebe za novim radnicima. Radojević je naglasio da je pretpostavka za realizaciju ovog posla, vraćanje duga Fijatu u iznosu od 11,5 miliona evra, a sredstva za te svrhe trebalo bi da budu obezbeđena prodajom društava Zastava promet i Zastava kamioni.

"Dobra vest"

Stručnjak za ekonomiju, novinar nedeljnika "Vreme", Miša Brkić kaže da je saradnja "Fijata" i "Zastave" dobra vest za Kragujevčane zaposlene u "Zastavi", ali i da misli da "Fijat" neće prihvatiti sve ljude koji su do sada radili u toj kragujevačkoj firmi: "U ovom trenutku to jeste dobra vest, ali ja se sećam da su 1991. 'Fijat' i 'Zastava' su bili pred potpisivanjem ugovora da se jedan model 'fijatovog' automobila sklapa u Kragujevcu. Evo, prošlo je 14 godina i ti razgovori su tek sada nastavljeni. Dakle, izgubljeno je toliko vremena, za ljude koji su radili u 'Zastavi' i sami vidimo jedan ogroman teret."

Zbog toga, prema njegovom mišljenju, predstoji ozbiljan dijalog između rukovodstva "Fijata" i Vlade Srbije. Brkić podseća i da se još uvek ne znaju svi detalji sporazuma Vlade i "Fijata": "Pitanje je da li su svi dugovi koje je 'Zastava' imala prema 'Fijatu' očišćeni u ovom poslu, koliko ljudi će ostati zaposleno, kakav je to ugovor - o poslovno-tehničkoj saradnji ili o strateškom partnerstvu. Dakle, ima još mnogo detalja da se vidi. Ali, u svakom slučaju, vest zvuči dobro. Posle toliko vremena jedan od najvećih problema u srpskoj privredi recimo da je na putu da bude rešen."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: