"Ubijali smo Srbe u Osijeku"

Krunoslav Fehir (30) posvedočio je da su krajem 1991. i početkom 1992. u Osijeku vršeni organizovani zločini nad srpskim civilima.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2005.

17:36

Default images

Fehir navodi da su ubistva izvršavali pripadnici tzv. Branimirove osiječke bojne, jer im je rečeno da se radi o četnicima i teroristima, a ne civilima. U svom iskazu hrvatskoj televiziji Krunoslav Fehir teško optužuje. "Naravno, radi se o Branimiru Glavašu, on je mene sa 16 godina doveo u situaciju da sam morao likvidirati civile isključivo srpske nacionalnosti".

Fehir opisuje i svoju ulogu u mučenju Čedomira Vučkovića i Đorđa Petrovića: "Tukli smo ih jedno do devet sati navečer, između 21.00 i 21.30 smo ušli u sam prostor, ja i također jedan pripadnik Branimirove osiječke bojne i iz akumulatora koji je bio u garaži, sipali smo tu tekućinu u nekakvu posudu i Čedomira Vučkovića natjerali da ju pije".

Fehir objašnjava i da je nakon mučenja, Čedomir Vučković pokušavao da pobegne iz garaže gde je mučen, a koja se nalazi u centru Osijeka: "Tada su uslijedili hici prema istome, mislim da su ga pogodila četiri ili pet metaka. Naravno, ja sam ga ubio. Tada je pao između zgrade prekršajnog suda i zgrade sekretarijata za narodnu obranu u kojem je bio Branimir smješten, udaljenost je bila pet do sedam metara. Drugi zarobljeni je također likvidiran i odvežen je do rijeke Drave, tamo je likvidiran, sa metkom u potiljak". Na pitanje da li ga je on likvidirao svojevoljno ili je postojalo naređenje, Fehir je kazao: "Glavaš je u tom trenutku nakon pucnjave došao do mene i pitao me je: a gdje je drugi. Ja sam rekao: unutra je. Onda mi je rekao: a što čekaš, mogao si i njega likvidirati dok još nema nikoga".

Po Fehirovim procenama, nekoliko desetaka civila je na ovakav način ubijeno.

Fehir tvrdi da ga na davanje iskaza nisu nagovorili ni premijer ni predsednik Sabora već vlastita savest i navodi da se ti zločini ne mogu i ne smeju zaboraviti.

Prozvani Branimir Glavaš ponovo je odbacio sve optužbe. On je rekao da je Fehiru mesto na optuženičkoj klupi pošto je priznao da je ubijao srpske civile: "Mjesto na optuženičkoj klupi je i onima koji su izdavali zapovijedi za izdavanje takvih zločina. Niti sam činio zločine, niti sam izdavao zapovijedi za činjenje zločina i meni je osobno u interesu, jer već četrnaest petnaest godina nosim hipoteku zločina, dakle nosim tuđe grijehe na svojim leđima i to stoički trpim. Sada to više ne želim, želim da se to raščisti, da se svi slučajevi istraže i da se procesuiraju. Svaki zločin ima svoje ime i prezime".

Novi šef osiječke policije Vladimir Faber potvrdio je da se istrazi o zločinima u tom gradu javljaju novi svedoci. Potvrde li se optužbe zaštićenog svedoka Branimira Glavaša neće štititi poslanički imunitet. U javnosti se postavlja pitanje da li novi šef osiječke policije ima odrešene ruke: "Odogovorno tvrdim da ćemo ići do kraja, odnosno da ćemo napravit sve što je u našoj objektivnoj mogućnosti da rasvijetlimo događaje iz 1991. godine".

Osiječka policija je saopštila da postoji još 27 nerešenih ubistava iz 1991. i 92. godine, a tužilaštvo je potvrdilo postojanje dokumenata o 10 ubistava iz tog perioda koja su počenjana na isti način. Žrtve su mučene, vezane trakom i odvedene na Dravu, da bi potom bile streljane i bačene u reku.

Istraga događaja u Osijeku

Poseban tim Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske istražuje ubistva srpskih civila u Osijeku 1991. i 1992.

Poseban kriminalistički tim čini pet posebnih kriminalističkih stručnjaka koji treba da pomognu osječkoj policiji u istrazi i otkrivanju mogućih naredbodavaca i počinilaca tih ubistava.

Državni tužilac Mladen Bajić tvrdi da se kriminalistička obrada neće zaustaviti na ubistvima o kojima je govorio zaštićeni svedok i da će obuhvatiti i 30 nerazjašnjenih ubistava u Osijeku krajem 1991. i početkom 1992. "Delu tih ubistava prisustvovao je relativno veći broj ljudi. Mi čak i sada znamo imena tih ljudi, koji su bili očevici tih događaja, i insistiramo na tome da sa svim tim ljudima budu obavljeni razgovori", kaže on.

Bajić tvrdi i da obrada "slučaja Osijek" nije usporena, niti prepuštena zaboravu, već da je reč o nastavku do sada obavljenog posla. "Nema govora o uticaju politike, ni u tom niti u bilo kom drugom predmetu, budite sigurni u to. Idemo na raščišćavanje predmeta do kraja, bili to neposredni počinioci ili oni koji u tome imaju nekakvu komandnu odgovornost. Naravno, ishod zavisi od toga kakve će činjenice biti utvrđene", kaže on.

"Kad ne znaš šta ćeš, formiraj tim"

Podatke o dešavanjima u Osijeku, odnosno spiskove poginulih i nestalih Srba, javnosti je već pokazivao Dokumentacioni centar Veritas. Direktor tog centra Savo Štrbac kaže da očekuje direktan ili indirektan poziv organa Hrvatske za dostavljanje tih dokumenata.

"Indirektno je stigao zahtev od beogradskog Odeljenja za ratne zločine i mi smo upravo u pripremi tog materijala. Pošto su tužilaštva za ratne zločine iz SCG i Hrvatske u svakodnevnoj vezi, onda će ti materijali biti na raspolaganju", kaže on.

Štrbac smatra, međutim, da je pitanje svih pitanja ima li poseban tim volju i želju da sprovede istragu do kraja. "Ja se i pitam, pošto postoje državne institucije, organi, policija, tužilaštvo, sudovi, šta će sad i posebni timovi pored toga? Čini mi se da se to opet malo razvodnjava jer kad ne znate šta ćete, formirajte komisiju ili tim. Čini mi se da je u tom slučaju upravo ta igra", kaže Štrbac.

Kako je javila hrvatska državna televizija, osim posebnog policijskog tima, u Osijek su upućeni operativci kontraobaveštajne agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: