Šta će biti s crkvom na Rumiji

Problem s postavljanjem metalne crkve na planini Rumija, kod Bara, traje danima.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2005.

09:14

Default images

Problem je, po svemu sudeći, kulminirao odlukom Ministarstva urbanizma Crne Gore da crkva mora biti srušena jer je nelegalno podignuta. Toj odluci odmah se usprotivio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je, uz ocenu da se iza te naredbe skriva demonski razorni duh, saopštio da Srpska pravoslavna crkva to neće uraditi.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović u intervjuu za TV Crne Gore kaže da kroz dijalog Ministarstva i Mitropolije mora biti nađeno rešenje. "Uvek sam govorio da je pravo svakog građanina Crne Gore, pa i mitropolita, da ima ubeđenje i da ga iskaže kroz stav o referendumu i budućnosti Crne Gore, ali ne možete to raditi kao mitropolit, ne možete se kroz poruke na verskim dužnostima i obredima baviti privatizacijom, a ja sam imao nekoliko prilika da u vrlo ozbiljnim i božićnim porukama mitropolita čujem da ocenjuje kvalitet privatizacije", kaže on.

Đukanović: Obaveze važe za sve

Premijer Crne Gore Milo Đukanović optužio je, međutim, Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC za kršenje zakona i saopštio da Vlada Crne Gore to dalje neće tolerisati. "Crkva je, zahvaljujući spletu određenih društvenih okolnosti u prethodnom periodu, sebi davala za pravo da ugrožava prostor Crne Gore, da izbegava primenjivanje odredbe zakona koji se usvajaju u parlamentu Crne Gore, pre svega zakon o zaštiti spomenika kulture. Kao posledicu toga imamo prilično uništen kulturni fond Crne Gore i to je nešto što ova vlada ne želi da dalje toleriše kao praksu. Obaveze koje se odnose na druge pojedince i institucije u Crnoj Gori odnose se i na crkvu", kaže on.

Na tvrdnje mitropolita Amfilohija da će uklanjanje crkve izazvati dalekosežne posledice po mir i poredak u Crnoj Gori, Đukanović je odgovorio porukom da se vara ko god misli da može da izazove sukobe u Crnoj Gori.

Joanikije: Medijska kampanja

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije ocenjuje da se u Crnoj Gori vodi medijska kampanja protiv Srpske pravoslavne crkve. Joanikije je rekao da crnogorska vlast priprema javnost za linč crkvenih ličnosti i rušenje svetinja. "Za sada se korišćenjem rečnika mržnje i nacistički orijentisane kampanje vodi medijski rat protiv SPC u Crnoj Gori i on je u najvećem jeku", kaže Joanikije.

Peticija protiv uklanjanja crkve

Peticiju protiv uklanjanja crkve na Rumiji do sada je potpisalo više od 2.000 Barana. Potpisivanje peticije počelo je juče, u organizaciji Narodne stranke, koja sa ostalim opozicionim partijama traži hitnu sednicu lokalog parlamenta na kojoj bi bilo raspravljano o situaciji u vezi s crkvom. Portparol NS-a Budim Dubak kaže da će ta stranka pozvati članstvo i građane da brane crkvu ako vlast ne odustane od namere da je ukloni, javlja Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: