Dinkić: 40 miliona tehnička greška

Mlađan Dinkić kaže da je greškom navedeno da je porodica haškog optuženika Vladimira Lazarevića dobila 40 miliona dinara.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 20.07.2005.

13:57

Default images

Komitet pravnika za ljudska prava je pitao Ministarstvo finansija iz kojih sredstava se plaća pomoć haškim optuženicima, koliko je izdvojeno i kome su dodeljena. U ponovljenom odgovoru, ministar finansija je saopštio da je Vlada iz budžetske rezerve odredila 40 miliona dinara pomoći "svim haškim optuženicima koji su se dobrovoljno predali i njihovim porodicama", a ne samo Lazareviću.

"Dobrovoljna predaja Lazarevića bila je samo povod za donošenje ovakvog rešenja. Prema našem saznanju, do današnjeg dana niko od članova porodica bilo kog haškog optuženika nije tražio pomoć vlade po tom osnovu", istakao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, ministarstvo finansija do danas po ovom osnovu "nije isplatilo ni jedan jedini dinar nikome, pa ni porodici Lazarevića".

Šta je pisalo u prvom odgovoru

Informaciju o tome da je Vlada Srbije odobrila 1. februara pomoć haškom optuženiku generalu Vladimiru Lazarreviću u visini od blizu pola miliona evra je, na osnovu Zakona o dostupnosti informacija, od Ministarstva finansija dobio Komitet pravnika za ljudska prava.

Milan Antonijević, izvršni direktor Jukoma za B92 objašnjava kakav je odgovor stigao od ministra Dinkića: "Jukom je dobio odgovor od Ministarstva finansija, potpisan od ministra Mlađana Dinkića u kome nas obaveštava da u budžetima Republike za 2004. i 2005. godinu nisu bila planirana sredstva na ime pomoći haškim optuženicima i njihovim porodicama, s tim što, kako se navodi u pismu, je na osnovu zaključka od 1. februara 2005. godine rešenjem Vlade Republike Srbije iz sredstava tekuće budžetske rezerve odobrila sredstva u iznosu od 40 miliona dinara na ime obezbeđivanja potrebne pomoći generalu Vladimiru Lazareviću, povodom dobrovoljne predaje Međunarodnom krivičnom tribunalu koje do današnjeg dana nije izvršeno.“

Đurić: NIje tačno

Međutim, šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Srdjan Đurić za B92 tvrdi da ono što je napisao ministar Dinkić nije tačno: “Nije istina da je iz budžetske rezerve za generala Lazarevića izdvojeno 40 miliona dinara. Istina je da se radi o odobrenim sredstvima za pomoć porodicama svih haških optuženika koji su se dobrovoljno predali, o čemu je javnost u više navrata i bila obaveštavana. Dakle nije u pitanju nikakva nova vest, niti otkriće , jer su nadležni  ministri više puta o tome govorili i tu odluku objašnjavali. Do sada iz tih predviđenih sredstava nikome nije isplaćena pomoć, jer nisu stigli, niti su razmatrani zahtevi porodica, onih koji su se dobrovoljno predali, kakva im je vrsta pomoći potrebna.”

Poslanici pojma nemaju

Poslanici u Skupštini Srbije nisu znali za odluku Vlade Srbije čiji bi rad po Ustavu trebalo da kontrolišu. 

Miloš Aligrudić, DSS: “Ko to tvrdi, mora i da dokaže, dakle nek' pokaže javnosti odluku Vlade u kojoj to stoji, pa kad to budemo pročitali, videli potpis  predsednika ili potpredsednika Vlade ispod takvog akta onda je to verovatno tačno.”

Dušan Petrović, DS: “Zašto onda ne bi se sa svakim ko je u ovoj zemlji optužen ili osumnjičen da je počinio neko krivično delo, zašto Vlada ne bi sa svakim tim građaninom bavila na ovakav način, pa onda ostvarila princip ravnopravnosti građana pred ustavom i zakonom.”

Meho Omerović, SDP: “Ukoliko su tačni podaci koje ste mi rekli, a brojka od 40 miliona navodno dinara mislim da je to iznos koji svakom čoveku daje za pravo da kaže da je predaja Haškom tribunalu preko ministarstva finansija na ovaj način unosan posao.”

Nepoštovanje odluke Ustavnog suda?

Ustavni sud Srbije 15. aprila prošle godine suspenodvao je primenu Zakona o pomoći haškim optuženicima. Već 15 meseci se vodi postupak za ocenu ustavnosti odredaba koje predviđaju da iz budžeta Srbije članovi porodica optuženika imaju pravo na različite naknade: troškove odbrane i poseta, zaradu ili penziju, telefonske račune.

Predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić kaže da ne bih mogao da komentariše odluku Vlade: “Sud je doneo odluku koja zabranjuje njegovu primenu do konačne odluke suda. U tom smislu ne znam kakva je odluka Vlade da bih mogao sada da je komentarišem.”

Međutim, Srđan Đurić i pored suspenizje Ustavnog suda na primenu tog zakona, kaže da je zaključak vlade o pomoći haškim optuženicima donet zakonito i da ga niko do sada nije osporio.

Sporni Zakon o pomoći haškim optuženicima i njihovim porodicama usvojen je 30. marta prošle godine i to glasovima Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije.

Podrška patriotizmu

Inače, posle više dobrovoljnih predaja haških optuženika početkom godine, pojavile su se tada nepotvrđene informacije da svaku predaju prate veće materijalne naknade za porodice. Takve pretpostavke postale su još brojnije posle nekoliko slučajeva da su optuženici iz Republike Srpske odlučili da Haškom tribunalu predaju iz Srbije, a ne iz svoje matične sredine. Prema nezveničnim izvorima, tada se spekulisalo da su, u zavisnosti od ranga i značaja koji im pridaje Haški trubunal, neki od haških optuženika dobili pomoć koja se meri sa više stotina hiljada evra.Vladimir Lazarević optužen je za ratne zločine nad kosovskim Albancima. Vlada Srbije je, kada je Lazarević prihvatio da ode u Hag krajem januara, pozdravila njegovu odluku kao patriotski čin. I patrijarh SPC Pavle inicirao je razgovor je s generalom Vladimirom Lazarevićem i premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom.

Takođe, gradonačelnik Niša Smiljko Kostić mu je priredio koktel i ispratio ga kao "srpskog junaka", a nakon što je priredio ispraćaj pri odlasku u Hag, Smiljko Kostić poklonio je automobil njegovoj porodici, dok mu se deo poslanika SPO-a izvinio za tvrdnje da je njegovo obezbeđenje odgovorno za smrt vojnika Dragana Kostića u leskovačkoj kasarni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: