Ulemeku 40 godina, Markoviću 15

Specijalni sud izrekao je presude optuženima za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2005.

08:39

Default images

Milorad Ulemek Legija osuđen je na 40 godina zatvora, bivši šef DB-a Radomir Marković na 15 godina zatvora. Pripadnici jedinice za specijalne operacije Branislav Berček, Dušan Maričić i Nenad Bujošević osuđeni su na 40 godina zatvora, Leonid Milivojević na 15, Nenad Ilić na 15 godina i Milorad Bracanović na četiri godine zatvora, jer nije otkrio da se priprema to krivično delo.

Sudsko veće visinu presude obrazložilo je brojnim spisima koji su dokazali krivicu optuženih, ali i izjavama koje su dali i sami optuženi u pretkrivičnom postupku, odnosno u policiji tokom trajanja akcije Sablja.

Sudija Dragoljub Albijanić rekao je da ne postoji mogućnost da se prihvati odbrana optuženih, s obzirom na to da se njihove odbrane u ovom trentuku kose s podnetim dokazima. Albijanić je takođe obrazložio i da je optuženi Ulemek organizovao kriminalnu grupu po nalogu bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, s ciljem ubistva političkih protivnika Miloševića.

Obrazlažući visinu kazne, on je rekao da je sud optuženima odredio kaznu od 40 godina zatvora jer je u vreme izvršenja zločina maksimalna kazna bila smrtna kazna, koja je 2002. i zamenjena kaznom zatvora od 40 godina.

Sud je takođe, odredio i da pripadnici JSO-a vrate protivpravnu imovinsku dobit, koju su za zločine dobili od Ulemeka. Tako, Berček treba da vrati 30.000 nemačkih maraka u dinarskoj protivrednosti, Maričić 20.000 maraka, Leonid Milivojević 30.000, Nenad Bujošević 20.000 i Nenad Ilić 10.000 maraka.

Inače, ovo je četvrta presuda po optužnicama za organizovani kriminal i druga koja je izrečena bivšem komandantu "crvenih beretki" Miloradu Ulemeku.

Tužilac je, dajući završnu reč, zatražio 40 godina za prvooptužene, odnosno za izvršioce tih krivičnih dela, dok je odbrana tražila da se donesu oslobađajuće presude. 

Za otmicu i ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića optuženi su i Slobodan Milošević i nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske, Nebojša Pavković, ali oni su izdvojeni iz postupka jer se njima sudi pred Haškim tribunalom. S druge strane, pred Specijalnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu sudi se Miloradu Ulemeku i pripadnicima Jedinice za specijalne operacije, bivšem načelniku Resora državne bezbednosti Radomiru Markoviću i Miloradu Bracanoviću koji je bio prvi bezbednjak JSO-a.  

Portparol Specijalnog suda, sudija Maja Kovačević, kaže da je za krivična dela za koja optuženi odgovaraju, prema starom zakonu, bila predviđena smrtna kazna, koja je pre dve godine, izmenama krivičnog zakona, zamenjena kaznom od 40 godina zatvora. "Obaveza suda je izricanje blaže kazne, ako je bilo izmene zakona. Kako će sud tumačiti šta je najpovoljnije za optužene u ovom slučaju, ja ne mogu napred da vam kažem".

Ivan Stambolić je nestao u Beogradu 25. avgusta 2000, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni zakopani na Fruškoj gori krajem marta 2003, tokom policijske akcije "Sablja". Atentat na Draškovića je izvršen 15. juna 2000. godine u Budvi, ali je lider SPO i pored više metaka koji su ispaljeni na njega u kući u kojoj se nalazio prošao samo sa lakšim telesnim povredama.

Reakcije na presude

Ministar spoljnih poslova i lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da su počinioci atentata na njega i Ivana Stambolića dobili zakonom predviđene kazne. Međutim, po Draškovićevim rečima, "stubovi Miloševićevog zločinačkog udruženja", Radomir Marković i Milorad Bracanović, preblago su kažnjeni: "Nema demontaže tog poretka zla sve dok svi njegovi komandanti ne budu osuđeni na maksimalne kazne od 40 godina zatvora. Posle današnje presude na potezu je i Socijalistička partija Srbije. Moraju da odluče da li će im šef stranke i dalje biti vrhovni zapovednik terorističkog poretka, čovek koji je, kao šef države, naređivao ubistva svojih političkih protivnika."

Advokat porodice Stambolić, Nikola Barović, ocenio je da je zakon pravilno primenjen, pošto je posle ukidanja smrtne kazne, najveća vremenska kazna 40 godina zatvora. On je za agenciju Beta rekao da smatra da su i Radomir Marković i Milorad Bracanović bili deo zločinačkog udruženja, a ne pomagači, kako je definisano presudom. "Bez njih ne bi bilo moguće ubiti Stambolića i pokušati ubistvo Vuka Draškovića", ocenio je Barović.

Advokati osuđenih, s druge strane, smatraju da je reč o a političkoj presudi, kao i da je ona doneta radi održavanja sadašnje vlasti u Srbiji. Kako prenosi Beta, advokat koji je branio Milorada Ulemeka, Slobodan Milivojević, rekao je nakon izricanja presude da će se žaliti na presudu i da se "nada da će se na nekoj drugoj instanci doći do pravednog rešenja". Branilac Radomira Markovića, advokat Dušan Mašić, takođe je najavio žalbu, dodavši da je presuda utemeljena na dokazima koji nisu validni. "Presuda je izrežirana mnogo pre nego što je danas doneta. Presuda je doneta radi održavanja na vlasti, kako Koštunice, tako i ovih koji ga podržavaju", rekao je Mašić.

Liberalno-demokratska frakcija pozdravlja odluku sudija Specijalnog suda da okrivljene za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi osudi na maksimalne zatvorske kazne. U saopštenju dostavljenom medijima, ta frakcija navodi da su sudije Specijalnog suda, za razliku od sudija Okružnog suda u Beogradu, koji su nedavnom presudom u postupku Ibarska magistrala ponizili porodice žrtava, pokazali hrabrost i svest o tome da se najteži politički zločini u Srbiji moraju sankcionisati maksimalnim kaznama.

Socijalistička partija Srbije ocenila je da presuda optuženima za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi predstavlja "rezultat političkog pritiska na sud, a ne proizvod prava i dokazane krivice".

U saopštenju te stranke najoštrije se protestuje protiv presude i ističe da se usmenim obrazloženjem predsednika Sudskog veća i predsednik SPS-a Slobodan Milošević, koji je u pritvoru Haškog tribunala, "optužuje povodom slučajeva 'Stambolić' i 'Budva'".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: