Vraniškovski pušten iz policije

Mitropolit Jovan pušten je nakon što mu je uručeno rešenje o upućivanju na izdržavanje zatvorske kazne.

Izvor: B92

Nedelja, 17.07.2005.

10:09

Default images

Makedonski mediji javili su da je Jovan Vraniškovski jedan sat proveo u policiji u Bitolju. Makedonska pogranična policija uhapsila ga je juče na graničnom prelazu "Medžitlija" kada se u Makedoniju vraćao iz Grčke, a zatim ga privela u sedište policije u Bitolju. Istovremeno je potvrđeno da je Vraniškovskom oduzeta putna isprava kako bi mu se onemogućilo napuštanje zemlje.

Policija ga je privela jer nije drugačije mogla da mu uruči presudu za služenje zatvorske kazne od 18 meseci. Makedonske vlasti su na tu kaznu osudile Vraniškovskog zbog počinjenog krivičnog dela "širenja nacionalne, verske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti". Vraniškovski je posle izricanja presude rekao da je spreman da ode u zatvor.

Krivičnu prijavu protiv vladike Jovana podnela je Makedonska pravoslavna crkva, tereteći ga da je "otpečatio i rasturao verske kalendare i knjige u kojima se vređa arhijerej te crkve”. To se desilo nakon odluke Sinoda SPC da prizna autonomiju Ohridske arhiepiskopije, sa Vraniškovskim na čelu. Kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva raščinila je Vraniškovskog zbog odluke da stupi u kanonsko jedinstvo sa SPC, nakon čega ga je patrijarh Pavle postavio za egzarha SPC u Makedoniji.

Policijska intervencija je usledila po nalogu Osnovnog suda u Bitolju. Predsednik tog suda Stefan Karamandi je potvrdio da će Vraniškovski morati da se javi na izdržavanje kazne zatvora u roku od tri dana dobrovoljno ili će biti priveden, ukoliko ne bude uložen prigovor, odnosno zahtev za odlaganje izvršenja kaznene mere.

Kulminacija sukoba

Hapšenje episkopa Jovana samo je jedan od ekscesa koji obeležavaju odnose makedonske i srpske pravoslavne crkve. Sukob dveju crkava izbio je još 1967. godine, kada je makedonska pravoslavna crkva zatražila autokefalnost. SPC ne priznaje autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve, a MPC ne priznaje odluku koja se odnosi na imenovanje poglavara Ohridske arhiepiskopije i zabranjuje njeno delovanje pod rukovodstvom mitropolita Jovana kao mešanje u unutrašnja pitanja makedonske crkve.

Spor je kulminirao u maju, kada je SPC odlučila da prekine sve odnose sa predstavnicima MPC, ali i sa narodom Makedonije. MPC odgovorila je da SPC ne može da odlučuje o crkvi u Makedoniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: