Pomoć za studente

Hiljadu najboljih studenta završnih godina, kao i 100 postdiplomaca dobiće za studiranje u inostranstvu stipendije iz Fonda za mlade talente.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.07.2005.

16:07

Default images

Konkurs će u novoformiranom Fondu biti otvoren do sredine oktobra, a uslov je, osim odličnog proseka, i da stipendisti nastave da rade u zemlji pet godina. Ukoliko žele da konkurišu, studenti završnih godina treba da imaju sve položene ispite iz prethodne godine, prosek veći od 8,5 i da ne budu stariji od 25 godina.

Na konkurs za postdiplomske studije u inostranstvu mogu da se prijave studenti do 26 godina, a za Medicinski fakultet do 28 godina. Prednost imaju oni koji imaju bolji prosek i izaberu prestižniji fakultet. Po završetku stipendiranja, studenti treba da rade pet godina u Srbiji, što je uslov u oba konkursa, kaže premijer Srbije Vojislav Koštunice, koji je ujedno i kopredsednik Fonda. "Namera nam je da se pomogne školovanje mladih talenata, bilo da je reč o onima koji su na završnoj godini ili onih na poslediplomskim studijama i da zatim oni ostanu pet godina u zemlji", kazao je Koštunica.

Kako je predviđeno, studenti završne godine dobiće stipendiju od po 250 evra mesečno, a postdiplomci 15.000 evra za godinu. Rektor Beogradskog univerziteta Dejan Popović kaže da je reč o stipendiji koja po prvi put do sada svojom visinom zaista može da pomogne studentima i da bi to mogla da bude najava još boljih uslova za školovanje: "Verujem da ćemo se iduće godine naći u okruženju koje će omogućiti projekte gde bi naši studenti mogli da deo studija po završetku, recimo, prve ili druge godine na Univerzitetu u Beogradu ili nekom drugom univerzitetu u Srbiji, produže na nekom od univerziteza u Evropskoj uniji. To će zahtevati materijalnu podršku i mislim da ćemo sa ovim programom pomoći da oni produže svoje studije i da studenti budu još mobilniji."

Portparol Studentske Unije Srbije, Marko Milovanović, kaže da je svaka mera kojom se pomaže školovanje dobrodošla, ali smatra da bi se, osim na visok prosek, trebalo osvrnuti i na socijlani status studenata: "Možda bi bilo bolje obuhvatiti širu studentsku populaciju, jer se postojeći sistem kreditiranja ne realizuje na najbolji način. Ali, to treba uraditi sistemski."

Postojećim sistemom državnog kreditiranja svega mali procenat studenta dobija oko 3.500 dinara mesečno, što je, prema Milovanovićevim rečima, dovoljno za smeštaj i ishranu u studentskim domovima, a poznato je da znatno veći broj studenata živi privatno i plaća stanarinu. Programom Fonda za mlade talente biće obuhvaćeno oko 2,5 odsto studentske populacije, odnosno svaki 40. student.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: