"Egzit", Srebrenica, politika

Desetogodišnjica masakra u Srebrenici reflektuje se ne samo na političku, već i muzičku scenu u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 06.07.2005.

18:35

Default images

Organizatori "Egzita" neće odustati od slanja poruke mira pred obeležavanje 10. godišnjice masakra u Srebrenici. U ponoć između 10. i 11. jula sa dve najveće bine, najverovatnije pesmom "I save the world" grupe Juritmiks, biće poslata poruka mira mladima u regionu. Za radikale, koji su na vlasti u Novom Sadu, povezivanje ratnih zločina i muzičkog festivala je neprihvatljivo. Zato najavljuju rigorozne mere.

"Ukoliko se ta manifestacija, koja služi da se mladi provedu, igraju i druže, koja je postala tradicija i koju radikali nisu ukinuli, pretvori u bilo kakvu političku provokaciju, to znači da iduće godine 'Egzita' neće biti", rekao je Nikolić. "Ukoliko se pretvori u bilo kakvu političku provokaciju, onda naravno da će to biti obmana onih koje su pozvali, a i grada Novog Sada, koji im je omogućio da organizaciju naprave. To onda znači da 'Egzita' neće biti. I nije to pominjanje Srebrenice, nego na naznaku bilo kakve politizacije toga."

Organizatori "Egzita" najavili su ranije da će tokom festivala biti organizovani i akademski programi i tribine, na kojima će biti reči o problemima mladih ljudi u Srbiji u vezi s integracijom u Evropu, dobijanjem viza, priznavanjem diploma s domaćih fakulteta u inostranstvu, zaštiti zdravlja itd.

Poseban segment festivala će, kako su saopštili, biti posvećen obeležavanju decenije od zločina u Srebrenici. Trebalo je da u ponoć između 10. i 11. jula na nekoliko minuta biće prekinut muzički program na svim binama na "Egzitu", međutim organizatori sada kažu da se to neće dogoditi, već da će biti emitovana prigodna pesma, a tokom festivala biće promovisana i knjiga o Srebrenici, u izdanju Helsinškog odbora za ljudska prava.

"Egzit" se bavi društvenim temama

Na drugoj strani Bojan Bošković, generalni menadžer festivala, tvrdi da organizatori neće odustati od svoje namere da ukažu na ratne zločine iz prošle decenije.

"Ne govori se o tome da se obeležava isključivo Srebrenica, nego se govori o tome da se obeležava i Srebrenica između gomile ratnih zločina koji su se desili i nad Srbima i nad Hrvatima i nad Bošnjacima i nad Albancima i svim ostalima. Govori se o tome da je ovo jedan minut za mir i ne želim da se ovo sada ispolitizira što ćemo uraditi", kaže Bošković. Bošković kaže da je taj festival više od zabave i podsetio da se svake godine izuzetno velika pažnja poklanja aktuelnim društvenim temama.

Bošković napominje i da će, pored više desetina hiljada posetilaca, festival pratiti i 1.800 novinara, među kojima i ekipe MTV-ja i BBC-ja. To govori, kaže Bošković, da Egzit osim zabavnog karatera ima za zadatak i da promeni imidž Srbije i da onaj ko ima problem sa tim ne želi dobro svojoj zemlji.  

On je dodao da festival "Egzit" treba da ostane izvan stranačkih "ralja" i interesa pojedinaca. Takođe je ocenio da političari "moraju da prestanu da svojataju novac poreskih obveznika" i istakao da pomoć koju "Egzit" dobija on vidi "pre svega kao investiciju". "Očekuje se velika poseta Novom Sadu, računamo da jedna petina gostiju neće biti iz naše zemlje, što znači da će desetine hiljada turista doći i trošiti novac u Novom Sadu i Srbiji. U poređenju sa zaradom koja će biti ostvarena, cifre koje je 'Egzit' dobio su smešne", rekao je Bošković.

GSS protiv Nikolićevog ukidanja Egzita

Građanski savez Srbije ocenio je kao "pogubnu za Srbiju" izjavu Tomislava Nikolića.

"Ovakvi ispadi pojedinih političara i ultranacionalista pogubni su za Srbiju i umesto jasne poruke da je neophodno suočiti se sa zločinima, šire se ideje koje su i dovele do ratova, masovnih ubistava i etničkih čišćenja", piše u saopštenju. GSS je upozorio da je neophodno da javnost u Srbiji osudi novi talas mržnje i grafita, kao što su "Nož, žica, Sreberenica", koji ponovo niču po Beogradu, prenosi Beta.

Uz osudu uništavanja bilborda nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, kojima se podseća na masakr u Srebrenici, GSS je pružio punu podršku organizatorima novosadskog "Egzita". "Verujemo da niko neće imati hrabrosti da ukine ili oteža održavanje ovog festivala, kao jednog od retkih dešavanja u Srbiji koje je postalo poznato u celom svetu", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: