Fijat u Zastavi: Dokle se stiglo

Ministarstvo Srbije za ekonomske odnose sa inostranstvom demantuje neuspeh pregovora "Zastave" i "Fijata".

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2005.

11:39

Default images

Demanti neuspeha pregovora o sklapanju automobila "Fijatovog" automobila "punto" u kragujevačkoj fabrici objavljen je posle saopštenja sindikata fabrike "Zastava automobili" da su Italijani odustali od "Zastave" po odbijanju Vlade Srbije da garantuje da će dug "Fijatu" biti vraćen do kraja godine.

Kako za B92 javlja Tamara Sretenović, predsednik samostalnog sindikata preduzeća "Zastava automobili" Zoran Mihajlović kaže da su se članovi Vlade ponašali neodgovorno, a da će Sindikat oštro reagovati zbog takvog stava nadležnih ministara i organizovati masovne proteste i tražiti rušenje Vlade.

Zamenik ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom Vlatko Sekulović, međutim, kaže da se pregovori dobro odvijaju. "Vlada nije preuzela obavezu da plati dug, ideja je da dug bude pokriven iz privatizacionih investicija. Mislim da će Vlada učiniti sve što je u njenoj moći kako bi taj veliki ekonomski i socijalni problem bio rešen", kaže on.

Skupština Zastave uputila apel medijima

Skupština kragujevačke fabrike "Zastava automobili" uputila je apel medijima da ne objavljuju nezvanične informacije koje mogu štetiti pregovorima sa inostranim partnerima.

"Objavljivanje nezvaničnih i neproverenih informacija izaziva nepoverenje potencijalnih partnera i može ugroziti sve do sada postignuto u pregovorima i naneti neprocenjivu štetu fabrici i automobilskoj industriji Srbije", navodi se u saopštenju, prenosi Beta. Kako se navodi, na uspostavljanju saradnje sa inostranim partnerima, uz pomoć Vlade Srbije do sada su postignuti značajni rezultati, a u toku je realizacija preostalih aktivnosti.

"Zastava Alati" prodata slovenačkom "Unioru"

Kragujevačka fabrika "Zastava Alati" prodata je danas po početnoj ceni od 171,2 miliona dinara slovenačkom proizvođaču alata "Unior", koji će u to preduzeće uložiti najmanje tri miliona evra u naredne tri godine.

Predstavnik slovenačke firme, koja ima 23 firme u inostranstvu, Goražd Korošac rekao je novinarima da će se nakon kupovine nastaviti saradnja i dalja proizvodnja alata po savremenim standardima, uglavnom za izvoz, i da će se u naredne tri godine u razvoj firme uložiti minimum milion evra godišnje. "Unior", čiji su najveći kupci nemački "Folksvagen" i međunarodna kompanija "Dajmler-Krajsler", bavi se proizvodnjom otkrivaka, ručnog alata, mašina i turizmom, a u većem delu orijentisan je na izvoz.

Rukovodilac projekta Agencije za privatizaciju Bogdan Petrović rekao je novinarima da je ova aukcijska prodaja najznačajnija aukcija ove godine i dodao da će se i ostali delovi "Zastave" privatizovati na ovaj način. Prema njegovim rečima, na aukciji će se uskoro naći i "Zastava Kovačnica", za koju danas nije bilo zainteresovanih kupaca, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: