SAD ukinule poslednje sankcije SCG

Predsednik SAD Džordž Buš ukinuo je i poslednji deo paketa sankcija uvedenih Beogradu 1992.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2005.

09:26

Default images

Ukazom su Srbiji i Crnoj Gori dodeljeni opšti trgovinski preferencijali, pa je sada 4.600 proizvoda oslobođeno carine pri uvozu u SAD. Vlada SAD taj sistem, kojim se proširuje obim trgovine, koristi kao sredstvo za pomoć uglavnom zemljama u razvoju, a podrazumeva bescarinski tretman više od 4.600 proizvoda iz 144 zemlje. Odluka o becarinskom izvozu na američko tržište trebalo bi sutra da stupiti na snagu.

Dodeljivanje trgovinskih preferencijala, osim što otvara nove mogućnosti trgovinske saradnje, ima i politički značaj jer je ukinuta i poslednja odluka koja je vezana za uvođenje sankcija režimu Slobodana Miloševića.

Trgovinski odnosi SCG sa SAD su normalizovani u novembru 2003, kada je Srbiji vraćen status normalnih trgovinskih odnosa, poznat i kao status najpovlašćenije nacije.

Majkl Polt: Nema politike uslovljavanja

Američki ambasador u SAD Majkl Polt izjavio je da je sinoćnja odluka predsednika SAD zasnovana isključivo na ekonomskim razlozima.

"Mi smo napravili jednu studiju i dosli smo do zaključka da u Srbiji postoji slobodno tržište, da postoje zakoni koji štite američke investitore i zakoni o radu, pa smo na osnovu toga i doneli tu odluku", rekao je Polt novinarima prilikom obilaska arheološkog nalazišta Viminacijum, kod Kostolca, prenosi Beta.

Na pitanje koja će preduzeća imati najviše koristi od ove odluke, on je rekao da nije bitno koja će preduzeća imati koristi već koje grane u privredi, kao što su proizvođači voća i povrća, neke druge grane poljoprivrede, proizvođači bakra, sirovina i polufabrikata. Pošto u suštini ta roba neće biti oporezovana, kada se uporedi pojedina vrsta robe koja je u 2004. izvožena u SAD, može da se uštedi milion dolara, dodao je američki ambasador.

Na pitanje agencije Beta da li će buduća podrška SAD Srbiji biti i dalje uslovljena saradnjom sa Haškim tribunaom, on je odgovorio da se odnosi između SCG i SAD ne zasnivaju na politici uslovljavanja, već na zajedničkim interesima i ciljevima. "Vi želite da budete deo Evrope i evropskih integracija. I mi želimo da vi budete tamo. To nije pitanje našeg uslovljavanja, nego onoga što vi želite da učinite u vezi s tim. Nije stvar u tome da vam mi određujemo sta ćete da uradite, nego šta ste vi i vaše političko vođstvo spremni da uradite da bi to ostvarili. Mislim da je vaša vlada sada na pravom putu", rekao je Polt.

Marović – pismo zahvalnosti Bušu

Predsednik državne zajednice Svetozar Marović uputio je pismo zahvalnosti predsedniku SAD Džordžu Bušu povodom dodeljivanja trgovinskih preferencijala.

U pismu Bušu Marović navodi da je "sa velikim zadovoljstvom" primljena vest o odluci SAD. "Vašom odlukom stvaraju se pretpostavke za značajno unapređenje trgovinske saradnje SAD i Srbije i Crne Gore, posebno kada je reč o izvozu iz Srbije i Crne Gore u SAD", prenose se Marovićeve reči u saopštenju iz njegovog kabineta.

Prema njegovim rečima, odluka SAD u SCG ima i simbolični, politički značaj, kao još jedna potvrda konstantnog napretka odnosa dveju zemalja, posebno vidljivog u poslednjih nekoliko godina. "Srbija i Crna Gora vide u SAD prijatelja i svog strateškog partnera na političkom, ekonomskom, bezbednosnom i drugim poljima", dodaje se u saopštenju.

Tadić: Poboljšanje odnosa SAD i SCG

Odluku američkog predsednika, kojom su SCG dodeljenji opšti trgovionski preferencijali, pozdravio je i predsednik Srbije Boris Tadić. "Predsednik Tadić je istakao da će ova odluka doprineti uspešnom poboljšavanju opštih odnosa SAD i SCG, a takav napredak je deo kontiunuiranog procesa obnavljanja odnosa koji je počeo 5. oktobra 2000", navodi se u iz kabineta predsednika Srbije.

Koštunica: Dobra vest

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da je "veoma važna i dobra vest" što je Srbija i Crna Gora dobila opšti sistem preferencijala u trgovini sa SAD.

U saopštenju iz kabineta premijera navodi se da je odobravanje preferencijala u ovom trenutku od posebne važnosti, jer će srpskim privrednicima pružiti šansu da značajno povećaju izvoz u SAD i na taj način doprinesu ukupnom jačanju domaće ekonomije, prenosi Beta. Koštunica je naveo da Vlada Srbije "ispunjava državne i nacionalne prioritete, snažno i uporno stvarajući sve potrebne uslove da SCG i kao država i kao privreda budu uvaženi i prihvaćeni kao ravnopravani partneri u međunarodnoj zajednici".

Parivodić: I ekonomski i politički odlično

Ministar Srbije za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić kaže da je vest o dodeljivanju opštih trgovinskih preferencijala i ekonomski i politički odlična i da potvrđuje da Srbija ide u pravom smeru. Parivodić je rekao da se preduzećima iz Srbije pruža mogućnost da proizvode lakše izvezu na tržište SAD, od 250 miliona potrošača.

"Politički to znači da smo se kao država i vlada potvrdili kao kredibilan partner za SAD, kao faktor stabilnosti na Balkanu i kao država koja se drži svojih obećanja. SAD su partner i prijatelj, imamo vrlo dobre odnose, a mislim i da je ambasador SAD Majkl Polt mnogo doprineo unapređenju odnosa. Vlada Srbije uložila je velike napore u saradnji s Haškim tribunalom, ulažemo ogromne napore u reformi društva, a Buš je to juče priznao svojim potpisom", kaže on.

"Mislim da smo konkurentni s prehrambenim proizvodima, imamo podne obloge, automobilske gume, tu je i elektronska industrija. Ima mnogo oblasti u kojima možemo da sarađujemo sa SAD i nadam se da će to sada biti jedan stalan uzlazan trend", kaže Parivodić.

Veća šanse za dolazak investitora

Šansu da se prodaju na američkom tržištu imaće svi proizvodi iz Srbije koji su kvalitetni, kaže za B92 potpredsednik Udruženja stranih investitora Džordž Liknos: "Ovake odluke otvaraju put stranim investitorima ka Srbiji. Sada će biti mnogo lakše i proizvoditi i izvoziti jer carine se neće plaćati za veliki broj proizvoda, a pri tom otvara se tržište od 550 miliona potrošača. Tom odlukom Srbija će biti daleko atraktivnija za strane inevstitore, jer više ne postoji tržište ograničeno za izvoz, već naprotiv."

Labus: Priznanje reformskom kursu

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus ocenjuje da je odluka SAD veliko priznanje i podrška čvrstom reformskom kursu Vlade Srbije i jasan znak da se ukupni bilateralni odnosi sa SAD značajno unapređuju.

U saopštenju iz Labusovog kabineta dodaje se da dobijanje povlašćenog statusa predstavlja veliki podsticaj unapređenju trgovinske saradnje SCG i SAD i veliku šansu za sve domaće izvoznike, prenosi Beta.

Skupštinski odjeci

Šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije, članice vladajuće koalicije, u Skupštini Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da je ukaz Džordža Buša jedna od najlpeših i najznačajnijih vesti posle dobijanja pozitivne Studije o izvodljivosti. "Pored ekonomskog značaja, jer će proklamacijom biti omogućena bolja saradnja SCG sa zemljama Evropske unije i međunarodnim finasijskim institucijama, ukaz ima i snažnu političku poruku. Ovo je, pre svega, posledica uporne i dosledne politike Vlade Srbije", kaže Aligrudić, prenosi Fonet.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da na ukaz američkog predsednika o dodeljivanju opštih trgovinskih preferencijala Srbiji i Crnoj Gori gleda delimično pozitivno, ali da je delimično i zabrinut. On je novinarima u Skupštini Srbije taj stav obrazložio činjenicom da je pre nekoliko dana doneta rezolucija u američkom Senatu i Predstavničkom domu, kojima se Srbi direktno optužuju za ratne zločine u Srebrenici. "Mi odjednom dobijamo status kakav odavno nismo imali. Počinjem da sumnjam da nije neki dogovor postignut. Iznenađen sam. Mislim da nismo ispunili sve uslove", rekao je Nikolić. "Da nismo noćas ispunili neku od obaveza, a da Vlada misli da smo maloletni i da još nismo u stanju da primimo takvu informaciju", zapitao se Nikolić.

I funkcioner Socijalisticke partije Srbije Zoran Anđelković smatra da je dodeljivenje preferencijala Srbiji kompenzacija "koju velike sile uvek prave". "Prvo vas osude da ste izvršili genocid, donesu takvu rezoluciju da žrtve postoje samo na jednoj strani, a onda vam posle daju šargarepu", rekao je Anđelković novinarima u Skupštini Srbije. Anđelković očekuje da će sada konačno biti odblokirana sredstva Srbije u bankama koje se nalaze na teritoriji SAD. "Reč je o značajnim sredstvima koja su za vreme sankcija bila blokirana i do danas nisu vraćena", rekao je Anđelković.

"Tigar" najavio povratak na tržište SAD

Pirotska fabrika guma "Tigar" pozdravila je odluku SAD i najavila povratak na američko tržište. "'Tigrova' firma u SAD, 'Tigar Amerikas', ponovo je počela da radi. Očekujemo otvoren pristup na to tržište i uspešno poslovanje", rekao je ekonomsko-finanijski direktor Korporacije "Tigar" Đorđe Džunić agenciji Beta.

On je naglasio da je pre uvođenja sankcija 1992. godine trgovinska razmena "Tigra" sa Amerikom, koja se odvijala preko firme "Tigar Amerikas", bila vredna desetine miliona dolara godišnje. "Sada se, dakle, otvaraju mogućnosti za dalji rad i vraćanje na ovo trzište", rekao je Džunić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: