Budući studenti polažu prijemni

Na fakultetima i višim školama danas počinju prijemni ispiti, ali novi zakon o visokom školstvu i dalje nije usvojen.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2005.

08:20

Default images

Kako stvari stoje, ni budući studenti neće početi školsku godinu s reformama koje se čekaju već četiri godine. Naime, predlog zakona ponovo je povučen iz skupštinske procedure zbog velikog broja amandamana, iako je ministar prosvete Slobodan Vuksanović, posle dvojke iz Bergena, najavio da će se predlog zakona pred poslanicima naći već početkom meseca.

Vuksanović sada obećava da će zakon biti usvojen do oktobra, u šta sumnja bivši ministar prosvete Gašo Knežević. On kaže da je predloženi tekst pokušaj da se usvoje evropski uslovi u školstvu uz zadržavanje nekih domaćih rešenja.

Medicina, ekonomija, prava

Maturanati u Srbiji i dalje su najviše zainteresovani za Medicinski, Stomatološki, Ekonomski i Pravni fakultet. Najveća gužva tokom polaganja ispita biće na Beogradskom sajmu, gde se polažu prijemni ispiti za Elektrotehnički, Fizički, Fakultet za fizičku hemiju i Ekonomski fakultet.

Budući studenti ispite polažu prema utvrđenim i objavljenim rasporedima na pojedinim fakultetima, a zaključno sa petkom, 1.jula.

Maksimalan broj poena na prijemnim ispitima je 100, s tim da uspeh iz srednje škole donosi od 16 do maksimalno 40 poena, osim na umetničkim fakultetima gde je od osam do 20, a uspeh na testu maksimalno 60 bodova, a na umetničkim fakultetima do 80 poena. Prag za upis studenata čije školovanje finansira država je 51 poen, a za samofinansirajuće studente 30.

Kandidati koji su nezadovoljni obračunavanjem rezultata na testovima mogu da se žale u rokovima koje propišu fakulteti, najpre dekanu, a zatim savetu fakulteta, odnosno upravnom odboru više škole, prenosi Beta.

Od ukupno 37.510 novih mesta za upis na svim univerzitetima u Srbiji, najviše mesta ima na beogradskom univerzitetu - 16.385, za koji konkuriše 18.493 kandidata. Univerzitet u Novom Sadu ima ukupno 8.821 mesto, niški, koji obuhvata i fakultete u Leskovcu i Vranju, ima 5.525 mesta za brucoše, Univerzitet u Kragujevcu, koji obuhvata i fakultete u Kraljevu, Čačku, Jagodini i Užicu, 4.251, a Univerzitet u Prištini 2.528 mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: