Reorganizacija EPS-a

Poslovodstvo EPS-a najavilo da će reorganizacija za posledicu imati odlazak 7.000 radnika iz te firme do kraja godine.

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2005.

15:33

Default images

U Elektroprivredi je zaposleno 47.000 radnika, a predviđeno je da do kraja godine taj broj bude 40.000. Najveći broj radnika EPS-a trebalo bi da nastavi rad u preduzećima koja se izdvajaju iz njegovog sastava jer se ne bave osnovnom elektropivrednom delatnošću. Međutim, predviđeni su viškovi u i osnovnim delatnostima, kaže Vladimir Đorđević, generalni direktor EPS-a.

"U firmama koje se bave osnovnim delatnostima, u sastavu EPS-a,  za otpremnine se dobrovoljno prijavilo 2.150 radnika. Rok za prijavu je 30. jun, a za radike sa teritorije Kosova do kraja godine. Tako će biti ispunjen plan da uz otpremnine ode 2.000 radnika", kaže on.

Otpremine u EPS-u su između šest i 27 prosečnih zarada, odnosno od 120.000 do 540.000 dinara. Potpredsednik sindikata EPS-a Miroslav Veličković kaže da otpremine nisu sporne, kao ni to da EPS treba da se reorganizuje, ali navodi da se iz iskustava preduzeća koja su se već izdvojila iz EPS-a vidi da radnici nisu zaštićeni i da vrlo lako mogu da ostanu bez posla.

"Radnici ne smeju da kreću u neizvesnost, moraju biti sigurni da njihove kompanije mogu da ostanu na tržištu, da su sposobne, a da oni imaju posao, da im obezbedimo sva prava koja imaju i u EPS-u, a to im može biti obezbeđeno kroz kolektivni ugovor", kaže on.

Prvo preduzeće koje će biti izdvojeno iz EPS-a, a koje se bavi osnovnom deltanošću, prenosom električne energije, jeste Elektroistok. Od 1. jula ono će posloavti samostalno, pod nazivom Elektro-mreže Srbije, a prema rečima ministra energetike Radomira Naumova odvajanje treba da omogući manje troškove i racionalnije poslovanje. EPS će nastaviti da proizvodi i distribuira struju, što za građane kao krajnje potrošače neće značiti mnogo.

"Za potrošače će biti bitna promena kada zaživi tržište energije i kada kupci budu mogli da biraju između više isporučilaca energije", kaže Naumov.

Procena je da će građani moći da biraju kod koga će kupovati struju 2007. Do tada će monopol imati EPS, koji u narednih par dana treba da predloži Vladi Srbije za koliko bi struja trebalo da poskupi 1. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: