Tadić dobio poziv za Srebrenicu

Boris Tadić će prisustvovati obeležavanju desete godišnjice zločina u Srebrenici, iako su Majke Srebrenice poručile da ne dolazi.

Izvor: FoNet, Beta

Ponedeljak, 20.06.2005.

09:50

Default images

Kako je rečeno u Kabinetu predsednika Srbije, Borisa Tadića je na komemoraciju pozvalo tročlano Predsedništvo BiH i on će u Srebrenici odati poštu nevinim žrtvama.

Članice udruženja Majke Srebrenice i Podrinja protiv su dolaska predsednika Srbije Borisa Tadića na pomen žrtvama. "Dolazak Tadića u Srebrenicu je smišljena provokacija onima koji 11. jula pokopavaju svoje najmilije, onima koji su svoje već pokopali i onima koji za sudbinu svojih najmilijih posle 10 godina ništa ne znaju", saopštava Udruženje.

Majke Srebrenice i Podrinja kažu da bi Tadićev dolazak označio njegovo nastojanje da kao predsednik Srbije pokaže kako je Srebrenica deo svete srpske zemlje, u čije ime je počinjen stravičan genocid, i pozvale porodice žrtava da Tadiću i svakom drugom neželjenom gostu u prostoru Memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice zabrane ulazak.

Član Izvršnog odbora Demokratske stranke Nenad Konstantinović kaže da bi bila velika šteta za sve države u regionu ako Tadićev poseta ne bude mogla da bude organizovana iz bezbednosnih razloga i da bi bilo dobro da se Sarajevo i Beograd potrude da do te posete dođe.

Udruženje predlaže poseban status Srebrenice

Savez udruženja raseljenih i izbeglih gradjana BiH saopštio je da je odlučio da Ujedinjenim nacijama uputi predlog za donošenje rezolucije o posebnom statusu Srebrenice, kao bivše zaštićene zone UN.

Predsednica Saveza udruženja Mirhunisa Zukić izjavila je da će taj predlog biti pročitan 25. juna u Njujorku, u sklopu priprema za septembarsku skuštinu UN.

Prema njenim rečima, takav status bi Srebrenici pomogao da se u tom gradu ubrza proces povratka i zapošljavanja povratnika.

Svi će biti bezbedni u Srebrenici

Predsednik Odbora za obeležavanje desetogodišnjice masakra u Potočarima Abdurahman Malkić kaže da dolazak Tadića u Srebrenicu predstavlja priznanje da je ovaj ratni zločin počinjen u ime srpskog naroda.

"Njegovim dolaskom on priznaje da je ovaj zločin počinjen u ime srpskog naroda. Samo saosećanje sa žrtvama predstavlja priznanje. Naravno, dolazak predsednika Srbije znači i distanciranje od Miloševićevog režima. Medjutim, ako svi dokazi o ratnim zločinima nisu dovoljni da SCG izgubi spor po tužbi BiH pred Medjunarodnim sudom pravde, dolazak predsednika Srbije ništa značajno neće da promeni", rekao je Malkić za Blic.

Malkić je rekao da će svi prisutni u Potočarima biti bezbedni. "Svi prisutni u Potočarima biće bezbedni. Godišnjicu će obezbedjivati 1.500 policajaca RS i Federacije, razni pripadnici agencija, pogranične policije. Najavljeno je da će doputovati visoki predstavnik EU Havijer Solana, komesar za pridruživanje EU Oli Ren i predsednik Evropske komisije Žoze Manule Baroso", rekao je Malkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: