Hag: B.Plavšić ostaje u zatvoru

Portparol Haškog tribunala Džim Lendejl demantuje da se bivša predsednica RS Biljana Plavšić uskoro može naći na slobodi.

Izvor: B92

Petak, 17.06.2005.

08:49

Default images

Kako je objavio sarajevski nedeljnik Slobodna Bosna, Biljana Plavšić stiče uslov za izlazak iz zatvora jer 7. jula puni 75 godina. Haški sud je Biljanu Plavšić osudio na 11 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, a prema važećim zakonima u Švedskoj, gde izdržava zatvorsku kaznu, žene posle 75. godine života mogu biti oslobođene kazne.

Portparol Haškog tribunala Džim Lendejl negirao je da Biljana Plavšić posle 7. jula stiče uslov da bude puštena iz zatvora i dodao da, koliko je Tribunalu poznato, u švedskom zakonu ne postoji takva odredba. U Tribunalu skreću pažnju na to da ni u tom ni u bilo kom drugom slučaju odluka o prevremenom oslobađanju ne može biti doneta bez prethodne saglasnosti Tribunala, koja se obično odobrava kada osuđenik izdrži dve trećine zatvorske kazne na koju je osuđen.

Biljana Plavšić osuđena je 27. februara 2003. na 11 godina zatvora pošto je, u dogovoru s Tužilaštvom, priznala krivicu za progon i ratne zločine nad Muslimanima u Bosni. U švedski zatvor Hinseberg prebačena je 26. juna iste godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: