EU: Kosovo ulazi u kritičnu fazu

Šefovi država i vlada EU pozvali su Beograd i Prištinu da kroz dijalog postignu uzajamno prihvatljivo rešenje za status Kosova.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 17.06.2005.

12:20

Default images

To rešenje mora biti u skladu sa evropskim normama, međunarodnim pravnim obavezama i Poveljom Ujedinjenih nacija, navodi se u pripremljenom tekstu Deklaracije o Kosovu, sa samita u Briselu.

Rešenje statusa Kosova mora da ojača bezbednost i stabinost celog regiona. Zato, svako jednostrano i nasilno rešenje, kao i promene u sadašnjoj teritoriji Kosova nisu prihvaljivi, kaže se u deklaraciji o Kosovu, koju su usvojili šefovi država i vlada EU. Nakon utvrđivanja statusa ne može biti podele Kosova, niti ujedinjenja sa bilo kojom drugom državom ili teritorijom. Integritet susednih država mora biti u potpunosti poštovan. Savet EU je potvrdio da u rešavanju statusa neće biti povratka na situaciju iz marta 1999. godine. Utvrđivanje budućeg statusa mora da  bude zasnovano na multietničnosti i poštovanju ljudskih prava, uključujući pravo svih izbeglica da se bezbedno vrate svojim domovima. Status mora ponuditi istinske ustavne garancije za zaštite manjina, kao i njihovo učešće u centralnoj vlasti, kao i strukturama lokalne uprave, koje tek treba da budu uspostavljene.

Zaokupljen pre svega internim problemima, Savet EU je ipak potvrdio u zaključku da je budućnost zapadnog Balkana u EU. Šefovi država i vlada su naglasili da će napredak svake zemlje ka evropskim integracijama, zavisiti od progresa koji bude ostvarila u ispunjavanju postavljenih kriterijuma.

U slučaju SCG, pozdravljaju se značajni napori učinjeni u tom pogledu i poziva na njihovo intenziviranje, kako bi pregovori o stabilizaciji i pridruživanju mogli da počnu što pre.

Eide: Nema roka za ocenu standarda

Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za ocenu standarda na Kosovu Kai Ejde izjavio je u Beogradu da ne postoji rok do kojeg standardi treba da budu ocenjeni.

Iako već više dana boravi u Beogradu, specijalni predstavnik UN-a za procenu standarda Kai Eide sa danas prvi put obratio novinarima. Suština je da, kako kaže Eide, on ima neograničeno vreme za posao koji mu je dodeljen, za procenu ispunjenosti standarda na Kosovu. Eide je rekao i da za tu procenu nije dovoljno samo pregledati dokumenta, već i na licu mesta sagledati progres, ako ga ima: “Imamo neograničeno vreme, ni dan više, ni dan manje, nego tačno onoliko koliko nam je potrebno da bi napravili što kredibilniji izveštaj, odnosno da bi naša publika taj izveštaj ocenila kao realan i kredibilan odraz situacije. To će biti teško, nema sumnje”.

Eide je naveo i da je najvažnije utvrditi šta je većina na Kosovu uradila u vezi sa standardima za manjine: “Naravno, neki procesi su u toku, radne grupe su ustanovljene. Međutim, radne grupe nikako ne znače automatski progres na terenu. Ljudi ne žive u radnim grupama, oni žive na terenu na Kosovu i tamo mi moramo da odemo i sagledamo situaciju”.

Ministar Vuk Drašković je rekao da spisku mesta i enklava koje je Eide najavio da će posetiti "nema šta da doda". Drašković je rekao i očekuje da će "suštinu izveštaja" činiti "stanje na terenu", koje je trenutno "daleko od zadovoljavajućeg”: “Napokon u Beogradu se mora shvatiti da kada su u pitanju muke srpskog naroda na Kosovu, njihovi životni problemi, njihove srušene kuće, njihova zakorovljena polja, ugroženi životi, nepostojanje slobode kretanja, da niko odavde nema pravo da im zabranjuje da uđu svuda tamo gde se ući može u institucije sistema”.

Od premijera Vosjilava Koštunice upućen je, međutim, konkretniji zahtev. Koštunica je rekao da bi međunarodna zajednica, kada albanski političari ističu zahtev za nezavisnošću Kosova, trebalo da primeni jednake mehanizme kao i u drugim područjima u regionu.

"Očekujemo objektivan izveštaj"

Iako do sada nisu razgovarali sa specijalnim predstavnikom UN-a za ocenu standarda Kai Eideom, čelnici Srpskog nacionalnog veća sa Kosova očekuju objektivan izveštaj.

Predsednik SNV-a severnog Kosova Milan Ivanović kaže i da se nada da Eide neće nastaviti da radi kao ostali predstavnici međunarodne zajednice: “Ja se nadam da neće nastaviti dosadašnji rad i ponašanje gospodina Petersena koji je dosta jednostrano informisan, koji je uglavnom u albanskom okruženju, a ponekad, eto, razgovara i sa manjinskim predstavnicima Srba, sa onim koji su dobili 0,3 procenata podrške na poslednjim izborima”.

Kai Eide je najavio je da će krajem juna ili početkom jula krenuti u prvi obilazak terena na Kosovu kako bi neposredno sagledao situaciju.

Peticija protiv Petersena

Predstavnici Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije predali su danas Kancelariji Ujedinjenih nacija u Beogradu peticiju s 25.000 potpisa protiv šefa UNMIK-a Sorena Jesena Petersena. Peticija će biti poslata generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu i treba da skrene pažnju međunarodne zajednice na težak položaj Srba u Pokrajini. Predsednik SNV-a severnog Kosova Milan Ivanović rekao je da peticija nije predata Kancelariji UNMIK u Prištini zbog nepoverenja u Petersena i nedostatka slobode kretanja. “Petersen treba da bude smenjen zato što je do maksimuma produbio antisrpski stav i proalbansku politiku i zbog ignorisanja rezolucije 1244 koja govori o teritorijalnom suverenitetu, integritetu i celovitosti teritorije Srbije i Crne Gore. Srbi su izloženi pritiscima međunarodne zajednice da uđu u kosovske institucije, ali se to ne sme dogoditi bez pravih ustupaka”, kaže Ivanović.

Busek: BiH i Kosovo ne mogu u EU

Specijalni koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope Erhard Busek kaže da Bosna i Hercegovina i Kosovo ne mogu postati članovi Evropske unije dok su u njima međunarodne vojne snage. "Ne možete postati član EU i istovremeno biti pod međunarodnim protektoratom", rekao je Busek za Radio-televiziju Kosovo.

Demolirana zgrada za povratnike

Koordinacioni centar je potvrdio da je u Obiliću demolirana nedavno obnovljena zgrada namenjena srpskim povratnicima. U noći između srede i četvrtka u centru Oblića demolirana je zgrada s 12 stanova, zapaljena i oštećena 18. marta 2004. Zgrada je bila neuseljena jer nije bila tehnički primljena, a do pre neki dan ju je čuvalo obezbeđenje, povučeno po nalogu lokalnih vlasti posle procene UNMIK-a da je reč o bezbednoj zoni, u kojoj je postignut deo standarda. Zgrada je ponovo neupotrebljiva jer su uništeni stolarija, bravarija i sanitarije, a ukradeni su i strujomeri.

Napad na kuću srpskih povratnika

Dve eksplozije u blizini doma porodice Stošić u Klini prouzrokovale su manju štetu na kući, potvrdili su predstavnici lokalne policije u tom gradu i Kosovske policijske službe u Prištini.

Miloš i Stana Stošić su povratnici koji su se pre desetak dana vratili u Klinu, nakon što su godinama živeli kao raseljene osobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: