Izveštaj MUP-a više nije tajna

Odbor Skupštine Srbije za bezbednost počeo je razmatranje izveštaja o radu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Izvor: B92

Petak, 17.06.2005.

08:14

Default images

Ministar policije Dragan Jočić podneo je Odboru za bezbednost Skupštine Srbije izveštaj o radu MUP-a u proteklih šest meseci, sa kojeg je, odlukom samog ministra, ipak skinuta oznaka službene tajne. Jočić je tokom sednice odgovarao na pitanja članova odbora, između ostalog, i o njegovom razgovoru sa Miloradom Ulemekom, u noći kada je uhapšen.

„Legija je od mene zahtevao garancije za bezbednost njegove familije i njegovu lično tokom boravka u Centaralnom zatvoru“, rekao je Jočić. On tvrdi da tokom razgovora sa Ulemekom nije bilo reči o ubistvu premijera Đinđića.

Bez informacija o Tijanićevim tvrdnjama

Ministar policije, odgovarajući na pitanja članova Odbora za bezbednost Skupštine Srbije i narodnih poslanika, o informaciji koju je izneo prvi čovek RTS-a, Aleksandar Tijanić, da su policajci koji su, po Tijanićevim tvrdnjama, u Meljaku ubili Dušana Spasojevića i Milorada Lukovića, dobili 50.000 evra, izjavio je da je ta informacija bila „detaljno proveravana“: „Radnicima UBPOK-a, pripadnicima ove radne grupe nisu poznati detalji iz te informacije, pitanja postavljena od gospodina Tijanića u emisiji ’Utisak nedelje’. Jednostavno, ovo je jedna izjava za koju ja nisam našao nijedan pisani dokument, niti bilo kakvu izjavu koja postoji u MUP-u, a navodi na to da je neko davao pare za delovanje ove jedinice“.

Samo o opštem zdravlju Pantića

Jočić kaže da je, na osnovu izveštaja sudskih veštaka, izjavio 17. marta, na konferenciji za novinare, povodom prve godišnjice Vlade Srbije, da su novinara „Večernjih Novosti“, Milana Pantića, greškom ubili, jer su ga, u „nameri da ga zaplaše, pretukli do smrti“: „Samo se radi o analizi opšteg stanja zdravlja Pantića u tom momentu i težine povrede koja mu je naneta. To su samo dve stvari, dve činjenice, koje jedna sa drugom ne korespondiraju. To je znači bio samo zaključak na osnovu toga i nije bio na osnovu nekih saznanja u pogledu izvršioca krivičnog dela, jer je slučaj dosta komplikovan. U fazi je potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja, nije vezan za tako uzak krug ljudi“.

Inače, sednicu Odbora za bezbednost, obeležile su varnice na relaciji članovi odbora iz Demokratske stranke sa jedne i predsednika odbora Milorada Mirčića i članova odbora iz DSS-a, sa druge strane, zbog toga što su materijali za sednicu podeljeni samo članovima odbora.

Gresi iz mladosti...

Ipak, najozbiljnija rasprava dogodila se već na samom početku sednice između ministra policije, Dragana Jočića i potpredsednika odbora za bezbednost, Dragana Šutanovca, oko domaćeg vaspitanja.

Jočić: „Molim vas da imate malo strpljenja, dozu vaspitanosti, da pustite...“.

Šutanovac: „O čemu se radi, došao gospodina iz vlade da nam drži predavanja“.

Jočić: „Zato što upadate u reč i ne dozvoljavate mi da se izjasnim o vašim navodima“.

Šutanovac: „Ne pričamo o mom vaspitanju ovde“.

Jočić: „Znate šta, nema razlike između mene i vas“.

Šutanovac: „Ja sam kao mali bio lepo vaspitan“.

Jočić: „Da, ali neko ispravi greške u mladosti, a neko počini greške u starosti, gospodine Šutanovac“.

Odbor usvojio Izveštaj o radu MUP

Na pitanje članova odbora iz Demokratske stranke, Jočić je rekao da ne može da govori o slučaju bivšeg načelnika beogradske policije Milana Obradovića, jer je istraga u toku, a naglasio je da je on bio odgovoran za rukovođenje štabom policije marta prošle godine kada je zapaljena beogradska džamija.

Dodao je da će tu stvar rešiti služba generalnog inspektorata policije, sa svim činjenicama.

Za odgovore na pitanja o drogi koja je pronađena u sefu Komercijalne banke, Jočić je uputio na specijalnog tužioca Jovana Prijića  kome su dostavljeni svi podaci o okolnostima kako je droga tu dospela, ko je potpiusivao ugovore, ko je merio količinu, ko je uništavao i da li je procedura poštovana. Prema njegovim rečima, MUP je imao veze samo sa uništenjem droge, dok je ostalo radila druga služba - državna bezbednost.

Ministar policije je rekao da i nije dobio dopis Zorana Drakulića u vezi sa slučajevima korupcije koje je pominjao u štampi, ali da jeste stigao od bivšeg ministra pravde Vladana Batića i onoga što je pisao list Kurir, te da su od svih koji se pominju uzete službene beleške i sve dostavljeno specijalnom tužiocu, na njegov zahtev.

Nakon troipočasovne rasprave, Izveštaj o radu MUP-a je usvojen glasovima skupštinske većine. Protiv izveštaja glasali su poslanici SRS, dok su demokrate bile uzdržane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: